Почетна / Вести / Утре почнува “Агрофуд 2012”

Утре почнува “Агрофуд 2012”

“Агрофуд 2012” која е најстарата саемска манифестација, годинава ќе се одржи по 62. пат на Скопски саем, а главна тема што ќе провејува низ четирите саемски денови ќе биде: “Прехраната е основа за човештвото и има огромен потенцијал”.

Од Скопски саем информираат дека во две саемски хали на површина од 5.000 квадратни метри ќе се претстават најновите машини во земјоделската агромеханизација, земјоделските насади и вештачки ѓубрива, најновите машини во индустријата за пакување и амбалажирање на храна и пијалоци, конзервна индустрија, органска храна и ѓубрива.

-Се очекува саемската манифестација да ја посетат околу 15.000 посетители кои ќе имаат можност за започнување и продолжување на интензивни соработки со изложувачите од претставените индустрии кои директно, покрај Македонија, ќе има застапници и од Бугарија, Италија, Србија, Грција и Словенија – велат од Скопски саем.

Како придружни манифестации ќе се одржат третата по ред изложба на ЕКО ЕТНО Македонија каде индивидуално ќе се претстават руралните општини од Македонија, нивната култура, храна и фолклор. За прв пат оваа година, ќе биде поставен и проектот СЛОЊ ФООД Македонија, на кои ќе настапат 12 конвивиуми од Македонија во соработка со конвивиуми за СЛОЊ ФООД од Италија, каде ќе се подготвува традиционална здрава храна.

ПроКредит банка за прв пат оваа година ќе избира Нај ПРОактивен земјоделец во Македонија”.
-Изборот на најдобар земјоделец ќе биде во шест различни категории: житни култури, раноградинарство на отворено, раноградинарство под фолии или стакленици, производство на грозје и овошје, сточарство и органско производство. Земјоделците ќе бидат анализирани, разгледувани и избрани од страна на тричлена жири-комисија врз основа на три клучни критериуми: колку земјоделецот ги следи и имплементира најсовремените техники за земјоделско производство; како ги менаџира своите финансии и колку континуирано инвестира во подобрување на своето производство. Прогласувањето ќе се одржи за време на свеченото отворање на “Агрофуд 2012” при што во сите пет категории ќе биде доделен по еден ваучер во вредност од 150.000 денари, а добитниците парите ќе можат да ги искористат за набавка на обртни и основни средства – вели Александар Тодоров од ПроКредит банка.

Саемот кој почнува утре во 11 часот и ќе трае до 10 ноември, свечено ќе го отвори Министерот за земјоделство, Љупчо Димовски.

(С.Бл.)


Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=9F13F3776ECF2B45BA0FDEA35B09C996

Check Also

Сковин ги исплати обврските кон лозарите пред истекот на законскиот рок

Во нашата редакција пристигна допис од една од најголемите винарски визби во Македонија – Сковин, …

5 comments

  1. 951132 579631Excellent write-up mate, maintain the wonderful work, just shared this with ma friendz 477191

  2. 776740 123144Some truly exceptional articles on this internet internet site , thankyou for contribution. 57390

  3. 66439 538185Spot on with this write-up, I actually assume this website needs significantly more consideration. Ill probably be once more to read far more, thanks for that info. 197216

  4. Well I really liked reading it. This tip procured by you is very helpful for good planning.

  5. 147239 809976I really dont accept this particular post. Nonetheless, I had searched with Google and Ive found out that you are appropriate and I had been thinking inside the improper way. Keep on creating top quality material comparable to this. 752238

Leave a Reply

Your email address will not be published.