Почетна / Вести Македонија / Трајно се губат кочанскиот ориз и струмичката кикиритка

Трајно се губат кочанскиот ориз и струмичката кикиритка

Црвени големи домати, пиперки со примамлива боја, големи праски или кромид се присутни на домашниот пазар. Но често тие немаат ниту мирис ниту вкус и освен по формата и специфичниот облик, по ништо друго не можете да препознаете што купувате.

 

Сортите од зеленчук и овошје, кои сега се произведуваат, се поотпорни на транспорт, даваат повеќе род, но немаат вкус. Од познатите сорти „тетовски грав“ „кочански ориз“, „скопски јабучар“ останаа само рекламите. Гравот е од германско семе, оризот од италијанско, а доматите се најчесто произведени од бугарски семиња. Надлежните велат дека одамна се загубени македонските сорти, но ова не се случува само кај нас, туку насекаде во светот. Во Министерството за земјоделство велат дека 75 проценти од разновидноста во растителните култури што се користеле за производство на храна се изгубени.

– Генските ресурси кај животинските видови во светот се во драстично опаѓање. Во текот на дваесеттиот век се случиле многубројни, структурни глобални промени во биолошката разновидност, а посебно во разновидноста во земјоделството. Се смета дека 75 отсто од разновидноста во растителните култури што се користеле за производство на храна се изгубени. Слична е состојбата и во сточарството каде што кај 30 проценти од расите постои висок ризик од потполно исчезнување, а дополнително во просек секој месец, глобално, трајно се губат по 6 раси – велат во Министерството за земјоделство. Од таму објаснуваат дека земјава не е исклучена од глобалните и од регионалните процеси кои доведуваат до намалување на биолошката разновидност.

Имаме три ген-банки

– Затоа се оди кон активности што се иницираат, развиваат и се реализираат со цел да се заштити биолошката разновидност. Во нашава земја има три овластени лаборатории – ген-банки за чување автохтони сорти растенија што се произведуваат во Македонија, кои се оформени по претходно распишан јавен конкурс. Ген-банките се сместени во Земјоделскиот институт во Скопје, на Земјоделскиот факултет во Штип и на Научниот институт за тутун од Прилеп. Тие се должни да го одржуваат и да го чуваат семето во активна состојба – велат во ресорното министерство. Потоа се изготвува листа со автохтоните сорти растенија, кои научно треба да бидат докажани, односно заштитени и тоа се спроведува од страна на овластени научни установи, кои ќе ја испитуваат производната вредност на сортата. Дури потоа таа може масовно да се произведува и да се сертифицира со етикета за да може да се пласира на македонскиот пазар.

Во земјоделските здруженија велат дека во нашата земја има регистрирани правни лица кои произведуваат сертифициран семенски и саден материјал од домашни сорти пченица, јачмен, тритикале, овес, сточен грашок, луцерка, маслодајна репка, соја, тутун, афион и пиперка, како и овошни растенија и винова лоза. 

– Семенскиот и садниот материјал од овие култури се пласираат на македонскиот пазар и според нашите искуства овие сорти се застапени на домашните полиња. Многу помалку сорти има од странски семиња бидејќи овие растенија помалку се приспособени на домашните почвено-климатски услови – вели Вељо Тантаров, претседател на Сојузот на земјоделците на Македонија.

За другите култури, особено за зеленчуците, според него, најмногу се користи семе од увоз бидејќи, иако е поскапо, дава поголем принос.

Увозните семиња повеќе раѓаат

– Многу малку од нашите земјоделци произведуваат сертифициран семенски материјал бидејќи мора да се поврзат со фирма што има одобрение за вакво производство. Иако субвенциите се 250 евра од хектар, производството е тешко и неисплатливо – велат во Сојузот на земјоделците на Македонија.

Граѓаните, пак, коментираат дека одамна не јаделе добри македонски овошја и зеленчуци. С` почесто им се нудат чудни производи на пазарите.

– Доматите веќе немаат вкус, пиперките не мирисаат на пиперки. Порано од далеку се чувствуваше мирисот на јагодите, а сега с` е некако пластично, односно за око прекрасно, а нема никаков вкус. Kупувам само од одредена тезга каде што знам дека с` уште се произведуваат традиционалните домати, краставици, јаболка, зелка – вели Јане од Скопје.

Валентина Ангеловска

 

СЕ ЗАШТИТУВААТ И ДОМАШНИТЕ РАСИ

Министерството за земјоделство донесе Програма за заштита на биолошката разновидност во сточарството за период 2011-2017 година. Во согласност со Законот за сточарството, зачувувањето на генската варијабилност и генските резерви на добитокот претставува јавна услуга на генската банка. Kај нас се води и регистер на автохтони домашни животни. Во регистарот досега се запишани: Здружение за заштита на овцата „праменка-овчеполка“ и Здружение за заштита на говедото „буша“.

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

16 comments

 1. 817269 75699Exceptional post however , I was wanting to know if you could write a litte far more on this topic? Id be really thankful if you could elaborate slightly bit far more. Thanks! 590579

 2. 170828 244202The posh distributed could be described as distinctive; customers are actually yearning for bags is a Native aspirations. Which strange surroundings is built that is to market diversity furthermore importance with travel and leisure market trends. hotels unique offers 925154

 3. 182364 134768i just didnt need to have a kindle at initial, but when receiving one for christmas im utterly converted. It supply genuine advantages over a book, and makes it such a lot additional convenient. i may undoubtedly advocate this item: 400222

 4. 931045 766334Nice to be visiting your weblog once much more, it continues to be months for me. Nicely this post that ive been waited for so lengthy. I want this write-up to total my assignment within the university, and it has very same subject together with your post. Thanks, terrific share. 469960

 5. 626516 522526This web-site is actually a walk-through rather than the information you desired concerning this and didnt know who to inquire about. Glimpse here, and you will definitely discover it. 52627

 6. 315857 171298Hey! Great stuff, do tell us when you finally post something like this! 273675

 7. 151454 457733An extremely fascinating examine, I may possibly not concur entirely, but you do make some quite valid points. 922737

 8. 338784 730327I saw your post awhile back and saved it to my computer. Only recently have I got a chance to checking it and have to let you know nice work. 335640

 9. 495772 203978hey good website i will definaely come back and see once again. 158125

 10. 199336 57861You created some very first rate factors there. I regarded on the web for the difficulty and located most people will associate with with your site. 528922

 11. 713684 755275Jane wanted to know though your girl could certain, the cost I simply informed her she had to hang about until the young woman seemed to be to old enough. But the truth is, in which does not get your girlfriend to counteract utilizing picking out her quite own incorrect body art terribly your lady are typically like me. Citty style 268364

 12. 77932 423811Precisely what I was looking for, thankyou for putting up. 160440

 13. 904246 783329whoah this weblog is magnificent i like studying your articles. 642266

 14. 582795 721839Hey, you used to write great, but the last several posts have been kinda boring I miss your tremendous writings. Past couple of posts are just a little bit out of track! come on! 584995

 15. 797124 50162You should get involved in a contest first with the greatest blogs more than the internet. Ill recommend this page! 139455

 16. 211177 712589extremely nice put up, i undoubtedly love this internet site, maintain on it 232393

Leave a Reply

Your email address will not be published.