Почетна / Вести Македонија / Традиционална манифестација „Ден на пченицата 2015“

Традиционална манифестација „Ден на пченицата 2015“

Во организација на „Агроунија“ под покровителство на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, општината Илинден и со поддршка на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) денеска во Скопје ќе се одржи традиционалната манифестација „Ден на пченицата 2015 година“.

На манифестацијата е најавено обраќање на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков,  на претседателот на Агро-бизнис комората при ССК и генерален менаџер на „Агроунија“ Огнен Оровчеанец, на претседателот на ССК Данела Арсовска, на градоначалникот на Илинден Жика Стојановски, како и на деканите на Факултетот за земјоделски науки и храна УКИМ – Скопје и Земјоделскиот факултет УГД – Штип. 

На „Ден на пченицата“ се очекува да се дискутира и за тоа како да се зголеми приносот и квалитетот на пченицата и да се намалат трошоците за производство. Ќе биде извршена обиколка на опитните полиња и презентација на македонските сорти пченици, семепроизводство на линиии од сортите Македонска Родна, Балканија, Олга, Подобрена Оровчанка, Осатка, Агроунија Прима, семепроизводството на Трикикале, како и обиколка на макро, микро и компаративни опити на македонските сорти со најдобрите Балкански и Европски сорти.

Извор: kurir.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

4 comments

  1. I used to be very happy to seek out this internet-site.I needed to thanks for your time for this wonderful learn!! I positively having fun with every little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

  2. You are absolutely right. I really enjoyed reviewing this and I will get back for more soon. My own site is on Arvind Pandit, you could take a look if you are still interested in this.

  3. You are absolutely right and I agree with you. When you want, we might also chat around lucky patcher latest version, something that intrigues me. Your site is certainly brilliant, cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published.