Почетна / Вести Македонија / Тиквеш ги исплати лозарите

Тиквеш ги исплати лозарите

Винарската визба “Тиквеш” ја заврши исплатата на целокупното откупено грозје од последната берба од 2012 година.

– Исплатата на сите индивидуални производители на грозје и правните лица по основ на 2.343 договори во вредност од околу 200 милиони денари е целосно заокружена. Околу 50% од вкупната вредност на откупеното грозје отпаѓа на индивидуални земјоделци – лозари, чиј број изнесува 974 лозари – соопштија од “Тиквеш”. Вкупната откупена количина на грозје изнесува над 16 милиони килограми, а меѓу откупените сорти од бербата 2012 година доминираа сортите вранец, смедеревка, шардоне, ризлинг, мерло, каберне совињон.
– Извозот останува наш врвен приоритет. Затоа од клучно значење е квалитетот на грозјето за да произведеме врвно вино кое ќе биде конкурентно на странските пазари. Во таа насока унапредувањето на партнерскиот однос и соработката со нашите партнери лозарите е од клучно значење. Ние се обидуваме низ еден континуиран процес да ги применуваме добрите пракси во процесот на одгледување на грозје и создавање на врвно вино – изјави Игор Илиевски, генерален директор на винарската визба Тиквеш”. Добрата соработка со лозарите-кооперанти ќе продолжи и следната година. ВВ Тиквеш” планира зголемување на откупените количина на грозје за бербата 2013 година, за повеќе од 50% во споредба со лани.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

8 comments

  1. 326387 100965Hi, you used to write excellent posts, but the last several posts have been kinda boring I miss your great posts. Past few posts are just slightly bit out of track! 191614

  2. 389475 84466After examine a couple of with the weblog posts on your web web site now, and I truly like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site record and will probably be checking back soon. Pls take a appear at my web page as nicely and let me know what you think. 800784

  3. 133657 308039Superb editorial! Would like took pleasure the certain following. Im hoping to learn to read a good deal more of you. Theres no doubt which you possess tremendous awareness and even imagination. I happen to be extremely highly fascinated using this critical details. 895050

  4. 200272 221392Hey there! Great post! Please when all could see a follow up! 723174

  5. 878372 385060Gems form the internet […]very couple of websites that happen to be detailed below, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…] 698932

  6. 861623 557078I like this site extremely significantly, Its a actually good situation to read and get info . 616329

  7. 29132 162642bathroom towels should be maintained with a excellent fabric conditioner so that they will last longer:: 195337

  8. 397649 100785This really is a excellent blog, would you be involved in doing an interview about just how you designed it? If so e-mail me! 105528

Leave a Reply

Your email address will not be published.