Почетна / Вести Свет / Суфицит во земјоделството во Србија

Суфицит во земјоделството во Србија

Српската земјоделска и прехранбената индустрија може во 2012 година да оствари странски трговски суфицит од 1,3-1,4 милијарди долари.

Како што проценува земјоделската комора на Србија(PKS) толкав суфицит може да се постигне ако продолжи тековниот нагорен тренд на размена.

Вкупниот земјоделски извоз во 2012 година, според  досегашните показатели  би можел да достигне 2,7 милијарди долари, додека увозот може да изнесува 1,3-1,4 милијарди долари, изјави земјоделската комора на Србија.

Советникот на претседателот на земјоделската комора Воислав Станковиќ изјави дека за девет месеци, вкупниот земјоделски суфицит во надворешно трговската размена изнесува 1,03 милијарди долари, што е повисоко за 8,3 отсто во однос на истиот период минатата година, а стапката на покриеност на увозот со извозот е поголем од 202 проценти.

Тој изјави дека од почетокот на годината до крајот на септември од Србија се извезени земјоделско- прехранбени производи во вредност од  2,04 милијарди долари, што претставува зголемување од 4,6 отсто во споредба со деветте месеци од минатата година.

Увозот пак е малку поголем од една милијарда евра, или повисок за еден процент отколку во првите девет месеци од 2011година.

Од почетокот на годината до крајот на септември, најмногу била извезувана  пченка во вредност од  448 милиони долари, шеќер за 101 милиони долари, замрзнати малини за 99,8 милиони долари, масло за јадење 75,1 милион долари, како и пиво за 58,2 милиони долари.

На увозната страна доминирале т.н. неконкурентни производи, како што сурово кафе во вредност од  76,8 милиони долари, банани во вредност околу 26 милиони долари и портокали  15,4 милиони долари. Биле увезени и цигари во вредност од  36,6 милиони долари, како и тутун за 32,8 милиони долари.

Check Also

Пченицата поскапе во Бугарија, ние увезуваме српска по стара цена

Цената на пченицата во Бугарија последниве десетина дена расте и е повисока за 4,6 отсто. …

6 comments

  1. 179605 208876I dont normally have a look at these kinds of sites (Im a pretty shy person) – but even though I was a bit shocked as I was reading, I was definitely a bit excited as nicely. Thanks for giving me a big smile for the day 653100

  2. 926437 188576my grandmother is always into herbal stuffs and she always say that ayurvedic medicines are the top stuff 246976

  3. 799565 251256The truth is and see if the Hcg diet protocol and as a consequence HCG Drops definitely are a in fact quick strategy to be able to shed pounds; even though the healthy diet has a strong will most likely moreover sizable focus to undertake positive. hcg diet drops 830562

  4. 479497 986021Yay google is my world beater helped me to uncover this wonderful web website ! . 970871

  5. 49181 304885I believe other website proprietors ought to take this site as an model, really clean and superb user genial style . 86893

  6. 408506 397593Outstanding post, I conceive site owners ought to learn a great deal from this blog its real user pleasant. 643536

Leave a Reply

Your email address will not be published.