Почетна / Здрава храна / Стотина фирми го имаат HACCP само на хартија

Стотина фирми го имаат HACCP само на хартија

Kомпаниите што работат со храна, освен заверен документ на кој стои како треба да изгледа производството на храна со овој стандард, не почнале да го спроведуваат системот.

Стотици фирми наместо доследно спроведен ХАЦЦП-систем за безбедност на храна, имаат само парче хартија. Тие освен документ на кој стои како треба да изгледа производство на храна со овој стандард, заверен од сертифицирана установа за ХАЦЦП, не ни почнале да го спроведуваат овој систем за безбедност на храната. Токму поради тоа Агенцијата за храна и ветеринарство најави интензивни контроли на стотина објекти за да се види дали и како операторите со храна го спроведуваат системот, кој е законска обврска од пред неколку години. Во стопанските комори не негираат дека е можно одредени фирми да не го спроведуваат доследно системот и очекуваат од Агенцијата јавно да ги прозве сите фирми што ќе бидат откриени. Во Агенцијата објаснуваат дека контролите се веќе почнати и дека до крајот на годинава ќе бидат опфатени сите сомнителни компании.

– Според сознанијата од терен, голем е бројот на фирмите што не го имплементираат соодветно овој систем, односно го имаат само на хартија. Затоа ја почнавме оваа акција и до крајот на годината таа треба да опфати стотици компании. Kонтролата ќе биде главно насочена кон верификација на имплементацијата на ХАЦЦП-системот. Ова не се редовни контроли, туку наменски, кои ќе ги потврдат или негираат нашите сознанија – вели Дејан Рунтевски, директор на Агенцијата за храна и ветеринарство.

Од таму велат дека компаниите што го немаат доследно спроведено системот имаат многу негативности во работењето, кои можат да бидат фатални за здравјето на луѓето.

– Поплаки од клиентите, навала од штетници, труење на луѓето што консумирале загадена храна, кое може да заврши фатално се само дел од негативните последици што може да се јават ако системот несоодветно се спроведува. За сите фирми што несоодветно го спроведуваат ХАЦЦП ќе следуваат високи глоби и затворање на објектите – велат во Агенцијата.

Според законот, сите што ќе немаат имплементирано ХАЦЦП-систем, ќе бидат подложни на казни, кои ќе се движат од 80.000 до 240.000 денари.

За контролите Агенцијата за храна веќе ги известила здруженијата при стопанските комори.

Од таму не негираат дека е можно одредени фирми да го имаат системот само на хартија.

– Самиот систем значи добра хигиенска пракса. Но, има многу мали, традиционални производства, и колонијални продавници, кои системот го имаат само на хартија, а не го спроведуваат. Сите што манипулираат со храна во таквите објекти и во транспортните објекти со храна треба да имаат завршено обуки за хигиена на храна и заштита на животната средина, односно да ги исполнуваат минималните хигиенско-санитарни услови – велат во коморите.

Принципите на ХАЦЦП се формулирани првпат во 1959 година за да се гарантира доставата на безопасна храна за астронаутите од НАСА. Во 70-тите години од минатиот век, овој концепт е доразвиен како систем за контрола на конзервираната храна во месната индустрија на САД. Во 1971 година ХАЦЦП е претставен на првата Американска национална конференција за заштита на храната. Во Македонија имплементацијата на ХАЦЦП-стандардите за квалитет на храна се регулирани со Законот за безбедност на храната донесен во 2004 година.

ХАЦЦП-системот е научно заснован и систематски приод, кој ги дефинира специфичните опасности и мерките за нивна контрола со што го осигурува производството на безбедна храна.

Пред да се воведе ХАЦЦП-системот во кој било сектор од прехранбената индустрија, организацијата мора да ги има веќе имплементирано пред условните барања (програми) за добра производствена пракса. Според сектори, може да се набројат: месопроизводство, преработка и продажба на месо и месни производи, производство и продажба на производи од житарки, рибници, преработка и продажба на риба и рибни производи, подготовка на свежа и смрзната храна, производство на свежо, преработено и смрзнато овошје и зеленчук, пакување вода и производство освежителни пијалаци, трговци со храна и угостителски објекти, мензи во детски градинки, училишта, претпријатија и пензионерски домови и секаде каде што се врши транспорт и складирање храна.

Валентина Ангеловска

Извор: http://dnevnik.mk/?ItemID=37A1EE3FB81A1F4D85ED2C5D3491AECC

Check Also

Дуња – кралица на есенските овошја

Дуњата е овошје кое не случајно ја нарековме кралица на есенските овошја. Дуњите започнуваат да …

22 comments

 1. 302007 844318Respect to internet site author , some great selective information . 421135

 2. 912259 730156This really is how to get your foot inside the door. 7953

 3. 411810 471503Deference to op , some superb selective data . 377731

 4. 927342 646922I adore your wp internet template, wherever would you obtain it through? 461339

 5. Very interesting points you have remarked, appreciate it for putting up.

 6. 646171 346560This really is a terrific website, could you be interested in performing an interview about just how you produced it? If so e-mail me! 500913

 7. 313461 629662Some times its a pain within the ass to read what blog owners wrote but this internet web site is rattling user friendly ! . 411856

 8. 881090 415772Youre so appropriate. Im there with you. Your weblog is surely worth a read if anyone comes throughout it. Im lucky I did because now Ive obtained a complete new view of this. I didnt realise that this problem was so critical and so universal. You completely put it in perspective for me. 803767

 9. 235123 962075I ought to appear into this and it would be a difficult job to go more than this completely here. 917566

 10. 453229 248752You created some decent points there. I looked on the internet for the problem and found most individuals will go along with together with your site. 407452

 11. 895737 348497Respect to post author, some amazing details . 216680

 12. 957152 405805Ive applied the valuable points from this page and I can undoubtedly tell that it gives lots of assistance with my present jobs. I would be quite pleased to keep finding back in this web page. Thank you. 794995

 13. 135212 679207This web internet site is my breathing in, really great layout and perfect content material . 781449

 14. 106430 838344Yeah bookmaking this wasnt a high risk determination outstanding post! . 556249

 15. 323474 32169I take great pleasure in reading articles with quality content material. This post is 1 such writing that I can appreciate. Keep up the great function. 681336

 16. 375639 609An very interesting examine, I may not agree completely, but you do make some quite legitimate factors. 302133

 17. 510415 278267I believe that a simple and unassuming manner of life is greatest for everybody, greatest both for the body and the mind. 436795

 18. 737085 227629What a lovely weblog page. I will definitely be back once again. Please maintain writing! 508185

 19. 942698 117187I like this post, enjoyed this one appreciate it for putting up. 675241

 20. 118421 9192Hey, you used to write wonderful, but the last couple of posts have been kinda boringK I miss your great writings. Past couple of posts are just a bit out of track! come on! 327462

 21. 23065 58884Hey mate, .This was an excellent post for such a hard subject to talk about. I appear forward to seeing a lot of more excellent posts like this one. Thanks 829935

 22. 195631 37829Woh I love your posts , bookmarked ! My wife and i take issue along with your last point. 986009

Leave a Reply

Your email address will not be published.