Почетна / Вести Македонија / Сточарите го брендираа дебарското сирење

Сточарите го брендираа дебарското сирење

Здружението на сточарите од Дебар донесе одлука брендираното бело сирење кое се произведува на традиционален начин да го носи името Дебарско сирење”.

Дебарското здружение на сточарите Даши” достави барање до надлежните државни институции кои се занимаваат со брендирање на домашните производи, овој млечен производ да го носи името “Дебарско сирење”.

На седницата на сточарите на која учествуваа и претставници на регионалниот центар за развој на југозападна Македонија, беше одлучено веднаш по добивањето на позитивен одговор од агенциите за добивање на трговска марка, сирењето од дебарските сточари да се продава во соодветни канти со свое лого и име.

На последниот саем во Италија, дебарското сирење доби највисоките оценки, бидејќи тоа е сирење кое се произведува од млеко што се добива од овци кои напасуваат трева во квалитетни пасишта на падините на Бистра, Кораб и Стогово.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

3 comments

  1. 795371 926881Extremely intriguing information !Perfect just what I was seeking for! 281056

  2. 611604 70913You seem to be very skilled in the way you write.::~ 418502

  3. 288080 766213woah i like yur website. It genuinely helped me with the info i wus seeking for. Appcriciate it, will bookmark. 190233

Leave a Reply

Your email address will not be published.