Почетна / Вести Македонија / Стадата од Бистра и Кораб се селат на зимување

Стадата од Бистра и Кораб се селат на зимување

Сточарите од дебарскиот регион, со своите стада, ги напуштаат бачилата и летните планински пасишта од падините на Бистра, Стогово, Kораб и Kрчин и се селат во потоплите краеви. Преселбата почна деновиве и се очекува да заврши до крајот на неделава.

– Од падините на споменатите планини треба да слезат околу 30 илјади овци. Од вкупниот број, 15 илјади ќе бидат сместени во периферијата на Дебар и Центар-Жупа, додека над 14 илјади го продолжуваат патот за потоплите краеви, долината на Вардар и Пелагонија – велат од ПЕ Министерството за земјоделство.

Традиционално, со децении, дел од сточарите, посебно оние од општина Центар-Жупа, во текот на зимскиот период ги сместуваат своите стада на неколку локации по Вардарската Долина, а дел во селата на Пелагонија, за што имаат дозволи од соодветните институции. Што се однесува до тие што остануваат тука, главно стадата ги сместуваат во близина на реката Црн Дрим и пограничните села. Сточарите навреме имаат обезбедено доволно резерви од сено-луцерка, пченка, јачмен и друг вид храна за стоката. (В.Т.)

Извор: http://dnevnik.mk/?ItemID=D08FCFD8B0E95B4382D919FEA9636BF0

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

5 comments

  1. 826349 779704Sweet internet internet site , super style and style , rattling clean and utilize genial . 365061

  2. 630616 100509Fantastic site, determined several something completely new! Subscribed RSS for later, aspire to see far more updates exactly like it. 277444

  3. 882431 851798I dont normally check out these kinds of internet sites (Im a pretty shy person) – but even though I was a bit shocked as I was reading, I was surely a bit excited as nicely. Thanks for giving me a big smile for the day 80395

  4. 490218 722139Flexibility means your space ought to get incremented with the improve in number of weblog users. 434838

  5. 834586 810078educator, Sue. Although Sue had a list of discharge instructions in her hand, she paused and 859576

Leave a Reply

Your email address will not be published.