Почетна / Вести Македонија / Со субвенциите македонското земјоделство доби вредност

Со субвенциите македонското земјоделство доби вредност

Во земјоделството, оваа година се направени значителни промени. Донесена е петгодишна програма за субвенционирање која треба да даде нова насока на развојот на земјоделството, се хармонизираа многу закони, а се даде можност на стопанството да се ревитализира.

– Најголема предност е што се препозна вредноста на македонското земјоделство и неговите компаративни предности, така што со инвестирањето и вложените пари преку субвенциите, Програмата за рурален развој и ИПАРД програмата се додаде вредност на земјоделското стопанство – истакна Андрија Секуловски, претседател на Федерацијата на фармерите на Република Македонија (ФФРМ), кој меѓу позитивните активности ги вброи и распределбата на земјоделското земјиште, легализацијата на фармите, легализацијата и регистрацијата на тракторите…

Според него, една од придобивките во изминатите години е поддршката на земјоделските стопанства низ различни форми на поддржување. Тој посочи дека Федерацијата и понатаму ќе работи за квалитативно распределување на постоечките средства и создавање конкурентен македонски земјоделец. Секуловски посочи дека слабости се чувствуваат во администрацијата и во слабото следење на новите техничко-технолошки достигнувања, борбата со климатските промени и појавата на нови болести и штетници.
– Се уште се чувствува непочитувањето на договорите меѓу производител – трговец и затоа ќе посветиме уште поголемо внимание во процесот и развојот на кооперативното здружување – рече Секуловски.

Тој потсети на брендот “Моја земја”, списание за земјоделците и сите лица кои сакаат директно или индиректно да се информираат во делот на земјоделството, како и за можноста над 500 земјоделци годинава биле дел од саемите во Турција, Србија и Грција.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=8D17E9289F7BEA498319861FF1A2E80B

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

2 comments

  1. 836672 525770educator, Sue. Although Sue had a list of discharge instructions in her hand, she paused and 219250

  2. 25982 168670The vacation special deals offered are believed as a selection of possibly the most preferred and therefore within your budget all over the globe. Quite several hostels can be proudly located inside property which is accented who has striking seashores encouraging crystal-clear rivers, contingency of an Ocean. hotels compare rates 437138

Leave a Reply

Your email address will not be published.