Почетна / Вести Македонија / Само пет винарници не го платиле откупеното грозје во целост

Само пет винарници не го платиле откупеното грозје во целост

Само пет од осумдесетина винарници во Македонија не го платиле ланското грозје во целост заклучно со законскиот рок, кој истече на 30 април. Според директорот на Државниот инспекторат за земјоделство, Румен Стаменов, три од нив се од Тиквешко, а по една од источниот и од западниот дел на Македонија.

 

– Нема винарница што нема почнато со исплата на откупениот род од минатогодишната реколта. Тие што го немаат докрај платено грозјето имаат исплатено од 50 до 70 отсто од средствата што им ги должат на лозаропроизводителите. Меѓу нив има една што должи околу еден и пол милион евра, а исплатила околу 3.5 милиони, но и такви што должат ситни пари, како, на пример, околу 7 илјади евра – вели Стаменов. 

Овие винарници деновиве ќе ги посетат инспекторите од Инспекторатот и ќе ги потсетат дека с` уште ги немаат намирено обврските од гроздоберот 2013. 

-Тие што с` уште не си ги намириле докрај обврските кон производителите на грозје ќе добијат решенија со определен рок за корекција во кој ќе мора да извршат исплата на долговите кон лозарите. Во спротивно, ќе бидат санкционирани согласно Законот за виното. Ќе им бидат изречени казни за правниот субјект и одговорното лице, а згора на тоа се соочуваат и со ризик од бришење од листата на регистрирани винарски визби и откупно-преработувачки центри – објаснува првиот човек на инспекторатот за земјоделство. 

Притоа ќе се проверува и дали се почитуваат и другите одредби од Законот за виното, според кои винарниците по законски утврдениот рок за плаќање на грозјето не само што треба да го исплатат главниот долг кон лозарите, туку треба да им платат и камата, а тие исто така ќе мораа 10 проценти од парите што ги должат да платат како глоба во буџетот на Република Македонија. Па така, ако некој, на пример, должи милион евра, 100 илјади евра треба да се слеат во буџетот. 

– Ако во рокот што ќе ~ биде определен винарницата докаже дека го платила долгот кон лозарите сосе каматите, нема да ја изгуби лиценцата – дециден е Стаменов.

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

6 comments

  1. 302236 469718Hi, have you ever before asked yourself to write about Nintendo or PSP? 557688

  2. 941562 314792Howdy! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? Im kinda paranoid about losing everything Ive worked hard on. Any suggestions? 285714

  3. 342735 382590Not long noticed concerning your internet website and are still already reading along. I assumed ill leave my initial comment. i do not verify what saying except that Ive enjoyed reading. Good blog. ill be bookmarking maintain visiting this internet website truly normally. 878698

  4. 852237 910405Yay google is my king assisted me to uncover this outstanding site ! . 445519

  5. 181582 177116I cannot thank you fully for the blogposts on your internet page. I know you placed a lot of time and effort into all of them and hope you know how considerably I appreciate it. I hope I will do precisely the same for an additional individual at some point. Palm Beach Condos 545993

  6. 597991 494643Id need to talk to you here. Which is not some thing I do! I quite like reading a post which will make folks believe. Also, many thanks permitting me to comment! 651008

Leave a Reply

Your email address will not be published.