Почетна / Вести Македонија / Само една фирма е заинтересирана за земјата од „Џумајлија“

Само една фирма е заинтересирана за земјата од „Џумајлија“

Една фирма од двете што биле заинтересирани за земјиштето кое до неодамна го користеше агрокомбинатот „Џумајлија“ ги исполнила условите што биле предвидени со огласот за земање под закуп, велат во Министерството за земјоделство.

Засега не го откриваат името на фирмата бидејќи работата с` уште не била официјално завршена. Според наши извори, од почетната цена од 120.000 евра за закуп, фирмата понудила само 1.000 евра повеќе. Така, за 5.353 хектари државно земјоделско земјиште во регионот Свети Николе новиот закупец ќе треба годишно да плаќа по 121.000 евра.

Земјиштето, кое се наоѓа во катастарските општини Пеширово, Амзабегово, Kнежје, Црнилиште, Аџиматово, Сарамзалино, Ѓуземелци, Милино, Лозово, Kаратманово, Дорфулија, Ќоселери, Аџи Бегово и Делисинци, се дава под закуп на 15 години за одгледување житни и фуражни култури. Времетраењето на закупот по истекот на договорот може да се продолжи со непосредна спогодба за закуп за следниот период од 15 години.

– За јавниот оглас за давање под закуп на земјоделско земјиште во сопственост на државата за регионот Свети Николе конкурирале вкупно 2 понудувачи, од кои само едниот ги исполнил условите од огласот за вкупна површина од 5.353 ха. Земјоделско земјиште е во државна сопственост во регионот на Свети Николе, а утврдената почетна цена на годишна закупнина е во висина од 120.000 евра во денарска противвредност – велат во ресорното министерство.

Право на учество на јавниот оглас имаа домашни физички и правни лица и странски компании. Физичките лица требаше да се регистрирани вршители на земјоделска дејност или запишани во единствениот регистар на земјоделски стопанства. Исто така, земјиштето можеше да го земат и трговци-поединци на кои земјоделското производство или преработката на примарни земјоделски производи им е претежна дејност. Странските фирми, пак, можеа да конкурираат ако имаат регистрирано подружници во земјава.

Премиерот Никола Груевски неодамна најави дека фирма-ќерка на позната мултинационална компанија во агрокомбинатот „Џумајлија“ ќе вложи 200 милиони евра и ќе отвори 2.000 нови работни места.

Според него, компанијата најавувала оти ќе донесе над 20 илјади грла говеда, ќе изгради фабрика за добиточна храна и млекарница со голем капацитет.

– Нивните планови се покривање не само на македонскиот и регионалниот пазар, туку и да продаваат низ цела Европа, па и пошироко. Станува збор за крупна инвестиција чие име не би сакал да го спомнам бидејќи се надевам дека тие ќе си го соопштат тоа, затоа што знам дека инвеститорите најчесто сакаат сами да се промовираат. Но ќе кажам дека се работи за компанија чие име во Македонија е веќе слушнато. Зборувам за фирма-ќерка на таа компанија, која е доста позната и која доаѓа од држава со која имаме две историски личности што н` поврзуваат – изјави неодамна Груевски.

Валентина Ангеловска

Извор: http://dnevnik.mk/?ItemID=9F0E5A6DB54B8F4CA0DDA35BD42A2733

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

14 comments

 1. 459737 865118Some truly good stuff on this website, I love it. 977039

 2. 829113 218562If youre nonetheless on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Greatest Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which 1 sounds much better to you, and which interface makes you smile more. Then you will know which is right for you. 353574

 3. 12981 625620i was just browsing along and came upon your site. just wantd to say great job and this post genuinely helped me. 147448

 4. 109277 449428I got what you intend,bookmarked , extremely nice internet internet site . 821320

 5. 226890 405970Good post, nicely put together. Thanks. I will be back soon to check out for updates. Cheers 171560

 6. 825814 394192I actually enjoyed reading this internet site, this is wonderful blog. 794861

 7. 804491 794134Thank you for your amazing post! It has long been really valuable. I hope which you will proceed sharing your wisdom with us. 815200

 8. 84103 368068i love action movies and my idol is none other than Gerard Butler. this guy actually rocks 849237

 9. 593166 263685Totally pent topic matter, regards for entropy. 36351

 10. 138527 56340This internet page might be a walk-through like the data you wanted concerning this and didnt know who need to. Glimpse here, and youll surely discover it. 375354

 11. 956048 811189Could it be okay to write several of this on my small web web site only incorporate a 1 way link towards the web site? 12606

 12. 338811 5723Some genuinely good and useful information on this site , besides I think the style contains fantastic capabilities. 571110

 13. 48500 162901Oh my goodness! a fantastic post dude. Thank you Even so I will probably be experiencing issue with ur rss . Dont know why Can not subscribe to it. Will there be any person getting identical rss dilemma? Anybody who knows kindly respond. Thnkx 374193

 14. 476137 115232You developed some decent points there. I looked on the net for any problem and located most individuals goes along with together together with your internet site. 338595

Leave a Reply

Your email address will not be published.