Почетна / Вести Македонија / Руска рампа за нашето јаболко

Руска рампа за нашето јаболко

Москва ги намали царините за полските јаболка, па македонското овошје стана неконкурентно поради царинските бариери и скапиот транспорт.

Запре извозот на македонски јаболка на рускиот пазар, се жалат овоштарите од Преспа. Русија ги намали царинските стапки за полските јаболка, па на тој пазар не остана место за македонскиот род. Ова негативно се одрази врз откупот на јаболкото во Преспанскиот регион, каде што уште половина од минатогодишниот род по магацините лежи неоткупен. Особено во застој е откупот на „ајдаредот“ чија цена изнесува одвај 16 денари за килограм. Меѓу бараните сорти е „муцото“, кое се продава по двојно повисока цена, околу 30 денари за килограм.

– Русија ги намали царинските стапки за полското јаболко, со кое не можеме да се споредуваме зашто има високи субвенции и извозни премии. Тоа за нас стана голем проблем бидејќи нашиот род на тој пазар е неконкурентен поради царините од 2.000 долари за шлепер, како и транспортните трошоци зашто с` уште нема директен извоз, туку реекспорт преку Србија – вели Стевче Радевски од Здружението на овоштари „Благој Kотларовски“ во Ресен.

Овоштарите посочуваат дека е тешко да се одржи конкуренцијата на рускиот пазар зашто полските јаболка добиваат по осум денари извозна премија. Пред неколку месеци имало најави дека Русија ќе ги намали царините и за македонското јаболко, но досега не се оствари. Од здруженијата на овоштарите бараат од државата да помогне во олеснување на пласманот за Русија, која може да го апсорбира целокупното македонско производство на јаболко, зашто само во Москва дневната побарувачка изнесува околу 300 тони.

– Мислиме дека и количините што во бербата беа откупени од трговците не се продадени, па сега се јави застој. Проблеми прават и трговците, кои понекогаш намерно предизвикуваат вештачка криза за да падне откупната цена на јаболката, а со тоа нивниот профит да се зголеми. Така минатата година јаболкото го откупуваа по 15 денари за килограм, а на странските пазари го продаваа три пати поскапо, односно за по едно евро – вели Муса Елмазовски, овоштар од Ресен.

Од Федерацијата на фармери на Македонија потврдуваат дека во овој период е намален интензитетот на откупот на јаболката, па земјоделците се загрижени дали ќе успеат навреме да го допродадат родот.

– Оптимист сум дека ќе се продадат, но останува проблемот со цената. Мора да сфатиме дека во секое производство цената ја диктира конкуренцијата. Потребно е да им повеќе ладилници за тој притисок да може да се оддолжи на подолг период и да се амортизира намалената цена – вели Андрија Секуловски, претседател на ФФМ.

Досегашните искуства покажуваат дека овоштарите го продаваат родот најдоцна до април. Експертите посочуваат дека за да се продолжи откупната сезона и за јаболкото да постигне повисока цена, потребен е и подобар квалитет. Тоа е можно ако се чува во ладилници. Во Преспа, каде што годишно се произведуваат и до 100.000 тони јаболка, засега има само еден ладилник со капацитет од 5.000 тони.

Од општина Ресен веќе неколку години најавуваат дека ќе се изгради откупен центар и ладилник во месноста Макази, а велат дека имало заинтересирани инвеститори дури од Турција.

Жанета Здравковска

Извор: http://dnevnik.mk/?ItemID=55D5E85E4EEC7346B74FF7C2E9618746

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

9 comments

  1. 382752 801021learning toys can enable your kids to develop their motor skills quite easily;; 738801

  2. 977313 266019Awesome inkling Grace! ego was luxurious youd bring about this about your biz bump into upstanding lineage. We reason you! 130291

  3. 784433 837385Normally I do not read post on blogs, but I wish to say that this write-up quite forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite good post. 590462

  4. 358637 140670Im glad to become a visitor in this pure website, regards for this rare info! 965009

  5. 681832 813648I like this internet web site because so significantly utile stuff on here : D. 362999

  6. 283832 598154Outstanding publish from specialist also it will probably be a amazing know how to me and thanks really a lot for posting this useful data with us all. 870540

  7. 820766 835306hello admin, your web site pages pattern is simple and clean and i like it. Your articles are remarkable. Remember to maintain up the very good function. Greets.. 761272

  8. 868307 941864Hi, Thanks for your page. I discovered your page by way of Bing and hope you maintain providing far more great articles. 918565

  9. 434858 448042Enjoyed reading via this, extremely very good stuff, thankyou . 513150

Leave a Reply

Your email address will not be published.