Почетна / Агроекономија и агробизнис / Руралната жена – столб на земјоделието

Руралната жена – столб на земјоделието

Жените-земјоделки имаат потреба од економска сигурност и општествено признание. Тие заслужуваат многу поголема афирмација зашто се столб на семејството и чувари на македонската традиција, се грижат за домот, децата, храната,…

Неопходно е сами да се здружат и активно да се вклучат во креирањето на аграрната политика. Ова е пораката од манифестацијата по повод Меѓународниот ден на руралната жена што се одржа во комплексот Етно село”, Кумановско.
– Ние сме двигатели на семејството, постојано и рамноправно работиме со нашите татковци, мажи, браќа, синови. Не ни преостанува ништо друго туку да се здружиме и наместо срамежливо, со кренати глави да се бориме за нашите права и интереси – рече Љубица Џониќ, земјоделка и член на УО на Федерацијата на фармери (ФФРМ).

Според претседателот на Федерацијата на фармери, Андрија Секуловски, загрижува малата вклученост на жените во земјоделските здруженија, во бизнисот и во донесувањето одлуки за развој на земјоделството.
– На жените од руралните средини отпаѓаат 1,6 милијарди или преку четвртина од вкупното светско население. Произведуваат речиси половина од храната, до 80% во Африка, 50% во Азија и околу 40% во Јужна Америка и западните земји. Овие и други слични податоци се доволен поттик и нашите земјоделки да се обединат и да се изборат за своите права, да бидат поактивни и вистински лидери, придвижувачи на земјоделскиот процес – истакна Секуловски.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=2BDAC1A84FF92C4AAC3E3C20123592F3

Check Also

АгриМК на Агробизнис форум 2012

AIESEC Скопје во соработка со Факултетот за земјоделски науки и храна по вторпат организира тридневен …

5 comments

  1. 695667 482726Its essential to have having access towards the understanding posted here 782842

  2. 851361 283776I truly appreciate this post. Ive been looking all more than for this! Thank goodness I discovered it on Bing. Youve produced my day! Thank you once again.. 831780

  3. 988025 288731This internet website is my aspiration, really outstanding style and style and Perfect topic matter. 653527

  4. 632224 378920Really informative and great complex body part of articles , now thats user pleasant (:. 977898

  5. 124905 327036I genuinely enjoy your website, but Im having a problem: any time I load one of your post in Firefox, the center with the web page is screwed up – which is bizarre. Could I send you a screenshot? In any event, keep up the superior work; I undoubtedly like reading you. 827043

Leave a Reply

Your email address will not be published.