Почетна / Вести Македонија / Рунтевски: Млекото не е канцерогено, само има зголемено ниво на афлатоксин М1

Рунтевски: Млекото не е канцерогено, само има зголемено ниво на афлатоксин М1

Добиените резултати од лабораториските испитувања спроведени од Факултетот за ветеринарна медицина, потврдија зголемено присуство на афлатоксинот М1 во млекото „Лагано јутро” на хрватскиот производител „Дукат”.

Станува збор за анализираните мостри од 360 литри трајно млеко од овој бренд, кои се наоѓаат под надзор во магацините на увозникот, односно кои не се пуштени во промет. Овие количини, со наредба на Агенцијата ќе бидат уништени и ниту едно литро од ова млеко нема да заврши на македонскиот пазар, вели директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Дејан Рунтевски.

Резултатите од лабораториските испитувања спроведени од Факултетот за ветеринарна медицина потврдија зголемено присуство на афлатоксинот М1 со просечна вредност од 0,152 микрограми на килограм.-Од потенцијалните четри серии на млеко кои се направени тој ден и за кој постои веројатност дека има зголемено ниво на афлатоксинот М1, ние сме увезле само една, односно 360 килограми кои ќе бидат уништени веднаш, вели Рунтевски.

Според него, не значи дека ако во млекото има зголемено количество на афлатоксин, млекото е канцерогено. Имено, присуството на афлатоксинот М1 во млекото од 0,05 микрограми на литар е дозволиво и не е штетно по здравјето на луѓето.   Во Хрватска токсиколозите пресметале дека треба 20 години да се пијат по 20 литри млеко на ден за да дојде до оштетување на организмот. Извор на канцерогениот токсин, според хрватскиот ветеринарен институт била сточната храна која ја користеле фармите за хранење на кравите чие млеко го откупувале млекарите.

И хрватскиот Ветеринарен институт потврди зголемено присуство на афлатоксинот М1 во млекото на „Дукат“ и на „Виндија“ кое беше повлечено од продажба во Србија и во Босна. Во Македонија не е увезено млеко од „Виндија“ од типот за кој на Балканот има сомнежи дека има траги од афлатоксини, а што се однесува до останатото млеко од „Дукат“, тоа е безбедно за потрошувачите, вели Рунтевски.

Агенцијата за храна и ветеринарство продолжува со вршење на засилени инспекциски контроли на домашниот пазар, како и со задолжително испитување на афлатоксини при увоз на млеко и производи од млеко.

 Извор: kurir.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

8 comments

  1. 110958 142184Some genuinely marvellous function on behalf with the owner of this web site, utterly outstanding content material. 853512

  2. 845972 226690I came across this good from you out of sheer luck and never feel lucky enough to say also credit you for any job nicely done. 87539

  3. 772332 409559I like you blog (dsol, je suis francais, je parle mal anglais) 69711

  4. 9782 187691Would really like to constantly get updated great web weblog ! . 873437

  5. 461984 837477I used to be recommended this web web site by my cousin. Im no longer positive whether this put up is written by way of him as nobody else know such exact approximately my dilemma. Youre incredible! Thank you! 710506

  6. 577552 34171You got a really good site, Gladiola I discovered it through yahoo. 736771

  7. 529628 231526Sweet site , super pattern , rattling clean and use friendly . 200744

  8. 534323 814525I always was concerned in this topic and stock nonetheless am, regards for posting . 395950

Leave a Reply

Your email address will not be published.