Почетна / Вести Македонија / Регулиран увозот на машини за производство на храна

Регулиран увозот на машини за производство на храна

Секој деловен субјект што сака да пласира на пазарот во земјава, да произведува, увезува или да употребува во своето производство супстанции, машини за преработка, технолошки процеси, процеси на рециклирање или материјали или производи што доаѓаат во контакт со храната треба да поднесе барање за авторизација до Агенцијата за храна и ветеринарство.

Агенцијата во исто време дава и мислење или одобрение, со цел да се утврди и да се води евиденција на авторизирани, одобрени супстанции, машини за преработка, технолошки процеси, процеси на рециклирање или материјали или производи што доаѓаат во контакт со храната и да врши мониторинг над истите.

Ова се прави со цел да се усогласат деловните субјекти со прописите од областа на безбедност на храната, која ги опфаќа и материјалите и производите што доаѓаат во контакт со храната, односно нивното производство и увоз, утврдени во Правилникот за општите барања за безбедност на материјалите и производите што доаѓаат во контакт со храната. Барањето за добивање одобрение и списокот со потребната документација може да се најде на веб-страницата на Агенцијата за храна и ветеринарство. Барањето треба да се достави директно до Агенцијата, а не преку подрачните единици. (В.А)

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

12 comments

 1. 235558 28153I was reading some of your content material on this website and I feel this internet site is really informative! Maintain putting up. 995274

 2. 588124 725561I enjoy your wp format, where did you get a hold of it? 810458

 3. 919760 877115articulo agregado a favoritos, lo imprimir cuando llegue a la oficina. 556337

 4. 489649 499169Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging appear effortless. The overall appear of your website is magnificent, as nicely as the content material! xrumer 911630

 5. 187955 520476What a lovely weblog page. I will undoubtedly be back again. Please maintain writing! 612019

 6. 10181 173695Dead written subject matter, Really enjoyed reading by means of . 688457

 7. 46529 485210I like this website its a master peace ! Glad I detected this on google . 333120

 8. 821779 893218Basically a smiling visitor here to share the really like (:, btw outstanding style . “Audacity, more audacity and always audacity.” by Georges Jacques Danton. 757271

 9. 324036 439469Some truly great articles on this internet site , thankyou for contribution. 937353

 10. 769134 629052Bereken zelf uw hypotheek. Hypotheek berekenen? Maak snel een indicatieve berekening van het maximale leenbedrag van uw hypotheek. 553308

 11. 204171 589167Dead written topic matter, Really enjoyed reading by means of . 932245

 12. 155679 658863I consider something actually special in this website . 964550

Leave a Reply

Your email address will not be published.