Почетна / Вести Македонија / Преку компјутер ќе ја води целата фарма

Преку компјутер ќе ја води целата фарма

Стеванчо Јордановски, фармер од прилепското село Мажучиште е еден од петнаесетте македонски земјоделци кои бесплатно ќе добијат софистицирана информатичка технологија и преку компјутер ќе можат да ги водат фармите.

Станува збор за Agro IT, европски проект наменет за зголемување на ефикасноста во земјоделството. Во него се вклучени седум земји од Европа, меѓу кои и нашата. Носител на проектот е компанијата „Дата лаб“ од Словенија, а партнер за Македонија е Федерацијата на фармерите.

Јордановски располага со мешана фарма со 30 молзни крави, полјоделско производство на 40 хектари, како и производство на тутун на три хектари земјоделска површина. Тој бесплатно ќе добие софтвер за менаџирање на фармата кој чини над 42.000 денари, како и инструменти и друга опрема за следење и мерење на квалитетот на производството.

– Во денешно време без модерна компјутерска технологија не може да се биде конкурентен на пазарот. Ние со оваа технологија ќе можеме поедноставно да го следиме нашето производство, навреме да можеме да реагираме со заштитни мерки. Kомпјутерски ќе можеме да ја водиме и сметководствената евиденција на фармата – вели Јордановски.

Една од главните придобивки на оваа софистицирана технологија е што земјоделците ќе добијат лиценцирани инструменти преку кои ќе може да го мерат квалитетот на родот. Со ова нема веќе да зависат само од процената на откупувачите и нивното дефинирање на откупната цена.

– Земјоделците ќе може при продажбата на производите да ја знаат вистинската вредност на истите. Kога се работи за продажба на млекото, ќе добијат квалитетни сертифицирани инструменти и мерачи за масленост, протеини и за вода и самите ќе го знаат квалитетот на млекото, а не откупувачите да им ја диктираат цената според нивните процени- изјави Љупчо Станковски, потпретседател на Федерацијата на фармерите.

Овие напредни софтверски пакети и инструменти може да ја мерат и кашливоста на оризот.

– Во Kочанско се појави проблем со кашливоста на оризот минатата година. Некои од земјоделците се сомневаа во процените. Сега ќе можат сами да оценат дали е оризот квалитетен, а не да зависат од процената на откупувачите – додаде Станковски.

Примената на ваквите системи во Македонија е во зачеток, а во Словенија веќе ги користат стотина земјоделци.

– Проектот ќе им овозможи на земјоделците да го унапредат работењето, да ја зголемат ефикасноста на фармите и да имаат повеќе увид во работењето – изјави Ирина Ризинска од компанијата „Дата лаб“.

 

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

7 comments

  1. 996250 192085you may have a great weblog here! would you wish to make some invite posts on my weblog? 62513

  2. 914667 416718i really like action movies and my idol is none other than Gerard Butler. this guy actually rocks 271369

  3. 771311 4494Sweet site , super pattern , rattling clean and use friendly . 412942

  4. 82776 273953good day, your website is really unquie. Anways, i do appreciate your work 135498

  5. 232923 426169I respect your piece of work, appreciate it for all the interesting content material . 367106

  6. 723291 902611All you want to know about News details to you. 304531

  7. 705640 129840Thanks for the post. I like your writing style – Im trying to start a weblog myself, I think I may well read thru all your posts for some suggestions! Thanks once more. 505666

Leave a Reply

Your email address will not be published.