Почетна / Вести Македонија / Поголема хигиена на фармите за екстра млеко

Поголема хигиена на фармите за екстра млеко

Македонското млеко се уште не ги задоволува европските стандарди за квалитет, затоа фармерите треба да го зголемат нивото на хигиена во фармите, млекарниците да обрнат повеќе внимание на едукација на фармерите.

Сточарите, меѓу другото, треба да обезбедат избалансирана храна за добитокот, бидејќи тоа е важен предуслов за висок квалитет на млекото. Ова се главните забелешки на експертите на трибината за подобрување на квалитетот на млекото којашто ја организираше Федерацијата на фармери на Македонија (ФФРМ).
– Немаме увид во целото производство, но од оние малку податоци што ги видовме, може да се констатира дека македонското млеко не ги задоволува стандардите. Забележавме и дека преработувачите, бидејќи имаат потреба од млеко, го купуваат и не се грижат многу за неговиот квалитет и за класите на млекото – истакна Ричард Деминк од француската органција Авдии.
Според него, млекото е благороден производ, но многу лесно се расипува и тешко се одржува. Затоа е неопходно сите засегнати страни заедно да работат на оваа проблематика. Особено е важна улогата на фармерите, тие треба да го иницираат дијалогот.

Според професорот Владимир Какуринов хигиената на фармите може да се подобри без големи вложувања, со примена на добри земјоделски практики.
– Фармерите веќе сфаќаат колку е битно бројот на микроорганизми да се сведе на минимум. Многу се заинтересирани за начинот на анализи кои не се вообичаени и ги опфаќаат и групите микроорганизми што не се наоѓаат во правилниците за квалитет или безбедност, а се важни за производство на одредени типови млечни производи, течни и полутечни, меки и тврди сирења – смета Какуринов.

Професорот Среќко Ѓорѓиевски од Факултетот за земјоделски науки и храна ја нагласи важноста од балансирана исхрана на добитокот и од менаџирањето на топлотниот стрес кај животните кој, напомена, директно влијае на консумацијата што, пак, се одразува на количината и квалитетот на млекото.
– Голема е загубата од несоодветната исхрана. Штетите најчесто се прават од незнаење и многу тешко се поправаат. Нашите фармери делумно ја прилагодуваат исхраната на добитокот, тоа го практикуваат главно големите, помалите се уште не. Има некои мерки што треба да се преземат – истакна Ѓорѓиевски, додавајќи дека исхраната на добитокот влијае на количината млеко, квалитетот, здравјето и репродуктивните перформанси. Според него, сточната храна најмногу влијае на масленоста и најлесно ја подобрува, делумно ги поправа протеините, а лактозата скоро и не може да ја поправи. За да се подобри квалитетот на млекото, според фармерите, важно е сточарите да имаат на располагање земјиште за производство на сточна храна по грло добиток, бидејќи храната најмногу влијае на млекопроизводството, а неопходно е и да применуваат техничко-технолошки мерки за одржување на квалитетот на млекото.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

5 comments

  1. 946869 907907You produced some decent points there. I looked more than the internet for your problem and discovered a lot of people will go along with together along with your internet site. 598452

  2. 744507 241049Some really superb information , Sword lily I found this. 483189

  3. 857417 214291Precisely what I was seeking for, thankyou for putting up. 706549

  4. 210263 227150Hi! Someone in my Facebook group shared this internet site with us so I came to check it out. Im undoubtedly loving the details. Im book-marking and will likely be tweeting this to my followers! Outstanding blog and wonderful style and style. 601238

  5. 419055 414370Thanks for taking the time to discuss this topic. I truly appreciate it. Ill stick a link of this entry in my blog. 271586

Leave a Reply

Your email address will not be published.