Почетна / Вести Македонија / Под лупа 5% од земјоделските стопанства

Под лупа 5% од земјоделските стопанства

Се засилуваат контролите на директните плаќања во земјоделството. Ова се предвидува со измените и дополнувањата на Законот за земјоделство и рурален развој што беа разгледани и поддржани од матичната собраниска Комисија.

Како што рече министерот за земјоделство, Љупчо Димовски, особено е значајно што со измените се предлага воведување категории на земјоделски стопанства за да се обезбедат различни аспекти при креирањето на социјалната политика, односно за усогласување на целните групи за државна помош преку политиките на задолжително социјално осигурување.
– Со донесувањето на законот се овозможува прецизирање на одредбите за спроведување на директните плаќања и дополнително подобрување на системот за нивна реализација согласно можностите на македонската економија, дополнително уредување на условите и принципите за реализација на државна помош во земјоделството и руралниот развој, доуредување на одредбите за запишување на земјоделските стопанства во Единствениот регистар (ЕРЗС) како основ за стекнување право за користење финансиската поддршка и зајакнување на одредбите за услови кои треба да ги исполнат правните лица за запишување во Регистарот на откупувачи – истакна Димовски образложувајќи го текстот.
Со контролата на самото место во текот на годината треба да бидат опфатени најмалку 5% од земјоделските стопанства кои поднеле барања за директни плаќања по површина, 10% од стопанствата кои поднеле барање за директни плаќања по грло добиток вклучувајќи најмалку 5% од вкупниот број грла за кои е поднесено барањето, 2% од земјоделските стопанства кои поднеле барања за директни плаќања по единица земјоделски производ од анимално потекло и 5% од земјоделските стопанства кои поднеле барање за директни плаќања по единица земјоделски производ од растително потекло.
Контролата по единица земјоделски производ во откупни и преработувачки капацитети вклучува проверка на најмалку 30 отсто од сите субјекти кои вршат откуп или преработка на земјоделски производи избрани врз основа на анализа на ризик, додека контролата за директни плаќања по грло добиток предадено во кланица се врши на примерок од најмалку 30 отсто од сите кланици при што се контролира примерок од 5 отсто од вкупниот број заклани животни во секоја кланица во период од 12 месеци пред контролата.
Доколку се откријат нерегуларности кај одредена мерка на директни плаќања, регион или дел од регион, бројот на контроли во тековната година, како и процентот на земјоделски стопанства во следната, се зголемува.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=6CA6303956A38846BC184B8E07FD3861

 

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

4 comments

  1. 143215 29333Very informative and fantastic bodily structure of content material material , now thats user friendly (:. 521179

  2. 235571 764642Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone! 716862

  3. 829497 866122When I came more than to this post I can only appear at part of it, is this my net browser or the internet internet site? Really should I reboot? 933460

  4. 988941 413679I discovered your weblog internet site on google and check just several of your early posts. Proceed to preserve up the exceptional operate. I just extra up your RSS feed to my MSN Info Reader. Seeking forward to reading far more from you in a whilst! 936516

Leave a Reply

Your email address will not be published.