Почетна / Вести Македонија / Петнаесет милиони евра за проекти и нови работни места во руралните средини

Петнаесет милиони евра за проекти и нови работни места во руралните средини

Со 15 милиони евра преку новата ИПАРД програма ќе се финансираат проекти во туризмот, занаетчиството, алтернативното земјоделство, угостителството,… во руралните средини, со што ќе се отворат нови работни места, информира денеска на прес-конференција владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев.

 

Во новата ИПАРД програма предвидено е и финансирање на фризерски салони, игротеки и градинки со цел подобрување на квалитетот за живот во руралните средини, а ќе бидат кофинансирани 50 проценти од вложените средства. 

– Основниот фокус е отворање нови работни места што ќе биде посебно акцентирано, бодирано и вреднувано, нагласи Ѓорѓиев.

Тој информира дека ќе бидат кофинансирани проекти за изградба или реновирање мали капацитети за производство на храна, откупни центри за шумски производи, подршка за занаетчиството во руралните средини, на приватните ветеринарни станици, сервирање машински прстени, битно за задругарите, како и туризмот во руралните региони.

– Сите занаетчии кои фигурираат во руралните региони од оваа година можe да ја искористат поддршката за да го развијат својот бизнис или да отворат нов. Ќе бидат поддржани алтернативните земјоделски производства како што се проекти од холтикултурата, односно одгледување и производство na цвеќиња, но и зајаци, ноеви и дивеч. Нешто што спаѓа во нетипичен вид земјоделско производство, но и тренд на развој во поголем број европски и светски развиени земји, рече портпаролот на Владата на Република Македонија.

Според него, услужните дејности во руралните региони даваат значителна можност за отворање бизнис на лицата што живеат таму со цел да останат таму и да придонесат во воспоставување нови содржини кои ќе бидат во инетрес на граѓаните што живеат таму.

Од областа на туризмот во планинските туристички центри каде има помалку од 30.000 жители, како што се Голак, Плачковица, Маврово, Крушево,… но и селата во поголемите општини со над 30 илjади жители, како што се центрите на бреговите на македонските езера Пештани, Радожда, Дојран… каде е концентриран голем број од туристичкиот живот, покрај туриситчки капацитети ќе се поддржува дополнување на содржините средствата може да ги користат за отворање ресторани, кафулиња, рибници и угостителски содржини околу нив, спортски и велосипедски патеки и зоолошки градини.

– Како корисници на овие средства може да се најдат физичките лица кои ги предвидуваме прв пат од годинава, кои ќе се фокусираат на полето на занаетчиството, услужните дејности, трогвските друштва и трговците поединци, задруги и земјоделските стопанства, раководени од физичко или правно лице. Се дава широка основа и опфатени се сите целни групи кои ќе може да ги користат овие средства, истакна Ѓорѓиев.

За стекнување на правото за користење на овие средства, појасни дека е потребно барање до Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, со образложение за проектот, субјектот кој аплицира да нема долг кон државата, како и доказ за сопственост или за закупнина на земјиштето каде што ќе се реалзиира проектот.

– Оваа година е направен уште еден исчекор, претходно проектите што беа поддржани од државата преку кофинансирање беше од пет до 200 илјади евра, годинава долниот праг е симнат на три илади евра, а горниот зголемен на 450 илјади евра. Исклучок се туристичките капацитети каде е дозволено финансирање проекти во износ до 750.000 евра, што го покажува посебниот акцент на можностите што се даваат во туристичката дејност, рече Ѓорѓиев.

Огласот треба да биде објавен во текот на неделава од страна на Агенцијата за финансирање на земјоделскиот и руралниот развој и ќе трае 45 дена. За подетални информации од утрегра ѓаните може да се обратат во Агенцијата, каде ќе биде отворен бесплатен телефонски број  0800 12 12 1.

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

21 comments

 1. 803881 369220This internet site is my aspiration, extremely exceptional design and Perfect articles. 39448

 2. 540438 201061Fantastic humans speeches and toasts, possibly toasts. are hands down transferred at some time by way of party and expected to turn into very funny, amusing not to mention educational within the mean time. finest man wedding speeches 958300

 3. 713303 19309magnificent post, quite informative. I wonder why the other specialists of this sector do not notice this. You should continue your writing. Im positive, youve an excellent readers base already! 883327

 4. 190284 376214Thankyou for all your efforts that you have put in this. extremely interesting information . 117557

 5. 4156 763492Wow, incredible blog structure! How lengthy have you ever been blogging for? you made running a blog look effortless. The full look of your internet site is amazing, well the content material! 752586

 6. 408811 929520Surely,Chilly location! We stumbled on the cover and Im your personal representative. limewire limewire 966107

 7. 957274 794425Quite informative and great complex body part of articles , now thats user pleasant (:. 102118

 8. 751933 489568Extremely intriguing topic , thanks for putting up. 645362

 9. 774306 2309hello I was quite impressed with the setup you used with this weblog. I use blogs my self so congrats. definatly adding to favorites. 633388

 10. 454701 480049Hello! Ive been reading your web web site for a even though now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Texas! Just wanted to say keep up the great work! 111378

 11. 119633 276168Numerous thanks for this particular information I was basically browsing all Search engines to discover it! 984613

 12. 288889 42017Very nice design and style and great subject matter, extremely little else we want : D. 357278

 13. 170702 754510I observe there is lots of spam on this weblog. Do you need to have assist cleaning them up? I might support among classes! 594696

 14. 546171 657538this is quite interesting. thanks for that. we want far more internet sites like this. i commend you on your excellent content material and superb subject choices. 624781

 15. 494967 698224I adore foregathering valuable info, this post has got me even much more info! . 899582

 16. 87921 88737Hello! I just now would pick to supply a enormous thumbs up with the fantastic details you could have here within this post. I will be coming back to your blog website for additional soon. 197121

 17. 415515 723769If I should say something, then nothing will stop the chatter within 826474

 18. 962294 348286 warning Dont any of you individuals ever take me to CiCis pizza! There food looks offensive!|Urban_Elegance| 411361

 19. 835718 208105The electronic cigarette uses a battery and a small heating component the vaporize the e-liquid. This vapor can then be inhaled and exhaled 943263

 20. 787796 933466Seriously quite very good contribution, I actually depend on up-dates of your stuff. 683356

 21. 868403 15220Spot up for this write-up, I actually feel this superb web site requirements a good deal far more consideration. Ill far more likely be once again to read considerably far more, thank you that data. 773622

Leave a Reply

Your email address will not be published.