Почетна / Вести Македонија / Пасишта ќе се даваат под концесија само со јавен оглас

Пасишта ќе се даваат под концесија само со јавен оглас

Пасиштата ќе се даваат под закуп на јавен оглас кој ќе го распише Јавното претпријатие за пасишта.

Право на учество на огласот ќе имаат домашни физички и правни лица и странски правни лица, кои треба да бидат регистрирани во единствен регистар на земјоделски стопанства и да располагаат со добиток. Странските правни лица имаат право да учествуваат на јавен оглас доколку имаат регистрирано подружници во Македонија.

Ова го предвидуваат последните измени и дополнувања на Законот за пасишта. Според новото законско решение доставено до Собранието, постапката за издавање на користење на пасиштата во државна сопственост ја спроведува Комисија формирана од Владата, а право на учество на јавниот оглас немаат правни и физички лица кои ги немаат платено јавните давачки и кои ги немаат подмирено обврските по основ на претходно склучени договори за користење на пасишта во државна сопственост.

Според објаснувањето од предлагачот, Министерството за земјоделство, со овие измени ќе се создаде правна основа за објавување и спроведување на јавни огласи за давање на користење на пасишта во државна сопственост, со што ќе се надминат постоечките пречки во применливоста, ќе придонесе за зголемување на бројот на склучени договори за користење на пасишта во државна сопственост како и поголема наплата на надоместокот за користење на пасишта.
– Со овие измени и дополнувања на Законот за пасишта ќе се овозможи регулирање на правото на користење на пасиштата во државна сопственост, а кои не се дадени на користење на корисниците на пасиштата и кои досега го немаат регулирано правото на користење на истите – велат од Министерството за земјоделство.

При давањето на користење на пасиштата во државна сопственост ќе се има поголема транспарентност, при што Комисијата за спроведување на јавен оглас ќе биде составена од страна на Владата, а во неа ќе членуваат стручни претставници на надлежните органи на државната управа.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

6 comments

  1. 652032 236678I truly enjoy examining on this website , it has excellent content . 786786

  2. 521699 189441This design is steller! You most definitely know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (nicely, almostHaHa!) Wonderful job. I actually loved what you had to say, and far more than that, how you presented it. Too cool! 461241

  3. 602923 800627light bulbs are very good for lighting the home but stay away from incandescent lamps because they create so significantly heat;; 98937

  4. 686968 567834Some genuinely wonderful weblog posts on this internet internet site , thankyou for contribution. 664299

  5. 985257 494613Dead pent subject matter, thanks for entropy. 625024

  6. 803608 801854Yay google is my king assisted me to uncover this outstanding site! . 967916

Leave a Reply

Your email address will not be published.