Почетна / Вести Македонија / Пари од ИПАРД и за рибниците

Пари од ИПАРД и за рибниците

Ова досега им беше оневозможено и на фармерите и на сопствениците на рибници поради сложеноста на постапките.

 

Сопствениците на рибници и земјоделците што прават дупки за вода ќе може да ги користат парите од ИПАРД со измените на Законот за водите. Во исто време ќе се олеснат и постапките за стекнување со водокорисничко право за земјоделците. Ова до сега им беше оневозможено и на фармерите и на сопствениците на рибници поради сложеноста на постапките предвидени со Законот за водите. Со предложените измени се предвидува можност сопствениците и корисниците на земјоделско земјиште да може да користат вода за наводнување без набавување дозвола во случај кога земјиштето не е опфатено со систем за наводнување и кога потребните количества вода не надминуваат еден литар во секунда. Kај рибниците со законот се предвидува олеснување на постапките за користење вода за одгледување риби и водни птици. Таму нема повеќе да се спроведува концесиска постапка, туку водното право ќе се остварува со дозвола за користење вода.

– Ова беше и барање на рибопроизводителите за кои сега, освен Законот за водите, се применуваат и одредбите од Законот за рибарство и аквакултура каде што се предвидени закуп и користење земјоделско земјиште и изградба и легализација на бесправно изградени објекти за примарна обработка на земјоделски производи, во кои влегуваат градбите наменети за одгледување риби и добиток – вели министерот за животна средина Абдулаќим Адеми.

Со законот во делот на заштита од штетно дејство на водите се врши допрецизирање и подобрување на постапката за добивање дозвола за вадењето песок, чакал и камен од коритата и бреговите на водотеците, езерата и акумулациите заради подобрување на режимот на водите, со цел дефинирање на надлежностите и воспоставување контрола над вршењето на оваа дејност, со цел да се отстранат можностите за злоупотреба.

Заменик-министерот Kоњановски посочува дека измените се направени по контактите со земјоделците на терен што имале проблем кога треба да се соочат и да побараат дозвола за отпочнување постапка за правење бунар и за користење на подземните води.

– Постапката беше макотрпна, ги чинеше и финансиски земјоделците и во најголемиот дел од случаите тие се откажуваа поради сложеноста, а со тоа и од можноста за користење на средствата од ИПАРД-програмата – вели Kоњановски.

Не можеа да набават и системи и капка по капка затоа што не можеа да го регулираат правото, односно дозволата да добијат вода од подземните води.

– Сега за пумпни системи што ќе ги направат земјоделците до еден литар во секунда нема да има потреба од дозвола. Доволно е само да има доказ дека во регионот каде што земјоделецот тоа го бара не постои систем за наводнување или е нефункционален и да добие и соодветна дозвола од Управата за да може да премине кон ископ, односно правењето бунар или ставањето систем за наводнување – појасни Kоњановски.

Од средбите со рибопроизводителите, односно оние што имаат рибници, тој посочи дека произлегла потребата да се регулира начинот како корисниците да ја добијат водата до своите рибници.

– Досега дозволата се даваше врз основа на концесиска постапка, а тоа чинеше време, труд, средства и несигурност дали тие ќе ја добијат водата на веќе постојните изградени рибници или дали ќе добијат вода на земјиштето, што претходно со договор го склучиле со Министерството – вели Kоњановски. Според официјалните податоци, во последните пет години имало голем пораст во производството на слатководна риба во земјава.

Валентина Ангеловска

Извор: http://dnevnik.mk/?ItemID=C921911FA5339448A7FE0E9307014330

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

16 comments

 1. 222761 423195You produced some decent points there. I looked online to the concern and discovered many people is going in addition to using your internet site. 809196

 2. 436361 186949I will correct away grasp your rss as I can not in obtaining your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do youve any? Kindly permit me realize so that I could subscribe. Thanks. 778965

 3. 778756 509401I see something actually particular in this internet site . 193604

 4. 709557 912871Intending start up a enterprise around the internet involves revealing marketing plus items not only to females locally, yet somehow to several buyers who are web-based as a rule. e-learning 468635

 5. 228411 404732Most useful human beings toasts ought to amuse and present give about the couple. Beginner audio systems previous to obnoxious throngs would be wise to remember often the valuable signal using grow to be, which is to be an individuals home. finest man speech examples 383617

 6. 313375 725512really good post, i definitely love this superb web site, maintain on it 42381

 7. 133699 414652As a result youll demand ultra powerful online enterprise suggestions to keep operating in obtaining into matters right your incredible web-based work. MLM 476645

 8. 480908 692564I was reading some of your content on this web site and I believe this internet web site is truly informative! Maintain putting up. 478555

 9. 274712 185551cleaning supplies ought to have earth friendly organic ingredients so that they do not harm the environment 631801

 10. 380850 738155Why didnt I think about this? I hear exactly what youre saying and Im so happy that I came across your blog. You truly know what youre talking about, and you produced me feel like I need to learn much more about this. Thanks for this; Im officially a huge fan of your blog 887627

 11. 758699 513945I believe this internet web site has some rattling great information for every person : D. 686276

 12. 149872 880486An really intriguing examine, I might not agree completely, but you do make some quite legitimate factors. 776532

 13. 772870 322496This plot doesnt reveal itself; it has to be explained. 449027

 14. 867459 187963Wonderful post nevertheless , I was wanting to know in case you could write a litte much more on this topic? Id be very thankful in case you could elaborate a little bit further. Bless you! 581789

 15. 242218 656299You got a really wonderful website, Glad I observed it via yahoo. 604346

 16. 628968 615522you could have an perfect weblog proper here! would you prefer to make some invite posts on my weblog? 62683

Leave a Reply

Your email address will not be published.