Почетна / Вести Македонија / Откупениот род на земјоделците нема да се плаќа на рака

Откупениот род на земјоделците нема да се плаќа на рака

Според новиот Закон за земјоделство и рурален развој, парите за откупениот род на земјоделците од годинава нема да се плаќаат на рака, туку само на трансакциска сметка. Рокот за исплата е еден месец, а во договор со трговецот средствата ќе можат да ги добијат и по пет месеци, пишува Дневник.

Во Владата велат дека исплатата на парите мора да биде преку трансакциска сметка бидејќи само така така државата ќе застане на патот на големите суми што беа во оптек без финансиска контрола. Експертите велат дека на ваков начин ќе се стави ред во овој дел од платниот промет, кој досега се одвиваше на црно бидејќи прекупците не плаќаа ништо кон државата и прометот беше надвор од контролата на банките. Но примената на оваа одлука донесе страв кај земјоделците поради тоа што нема механизам што ќе ја гарантира исплатата.

– Kако регистрирани земјоделци, отсега парите треба да ги добиваме преку трансакциска сметка. Тоа е добро бидејќи на ваков начин се задолжуваат и прекупците да се регистрираат и тие како нас да отворат трансакциска сметка. Се бара плаќањето да биде легално и нека биде така, нема ништо против тоа. Но мораме гласно да кажеме дека не се согласуваме што државата дозволува рокот на плаќање да биде 180 дена, што е долг период – вели Никола Димитров, земјоделец од Градско.

Земјоделците потсетуваат на многубројните случаи со лозарите со години кои чекаат да биде платено грозјето што уредно го предале, и тоа и на познати реномирани фирми, а пари не добиле. Затоа прашуваат дели сега е на ред сите да ја делат истата судбина. Затоа бараат да се воведе обврска купувачите да оставаат банкарска гаранција за земјоделците да бидат обезбедени и да си го наплатат откупениот род, а и рокот на исплата да се намали на еден месец.

Во Министерството за земјоделство велат дека согласно Законот за земјоделството, рокот на плаќање за откупот на земјоделските производи е еден месец, но по договор меѓу двете страни тој рок може да биде и подолг, но не повеќе од шест месеци.

Оттаму објаснуваат дека вака многу ќе се подобри сигурноста на откупот, додека сите останати аспекти од почитување на тоа што е договорено останува да бидат регулирани преку постојната регулатива во државата, која ги уредува облигационите односи помеѓу деловните субјекти.

Извор: kurir.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

9 comments

  1. 885648 138834My California Weight Loss diet invariably is an cost effective and versatile staying on your diet tv show made for individuals who discover themselves planning to drop extra pounds and furthermore ultimately maintain a a lot healthier habits. la weight loss 437183

  2. 375244 651789Normally I do not read post on blogs, but I wish to say that this write-up really forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice post. 165788

  3. 92085 807868I want to start a blog written by a fictitious character commenting on politics, current events, news etc..How?. 120039

  4. 179 367309I adore the look of your web site. I lately built mine and I was looking for some style tips and you gave me a couple of. May I ask you whether you developed the web site by youself? 577932

  5. 911933 386110hey, your internet website is exceptional. We do appreciate your work 958448

  6. 477569 376819Excellent website, determined several something completely new! Subscribed RSS for later, aspire to see far more updates exactly like it. 695806

  7. 239735 683652Really good post, thanks a good deal for sharing. Do you happen to have an RSS feed I can subscribe to? 451526

  8. 440385 534315Thanks for the info provided! I was locating for this info for a long time, but I wasnt able to locate a reliable source. 358441

  9. 843525 274045Wonderful post, thanks so considerably for sharing. Do you happen to have an RSS feed I can subscribe to? 60704

Leave a Reply

Your email address will not be published.