Почетна / Лозарство и овоштарство / Општи услови за квалитетна берба

Општи услови за квалитетна берба

Најкритична точка во кое било комерцијално производство на овошје и зеленчук операција е бербата, тоа е појдовна точка за процесот на пост- бербеното управување. Било какви грешки направени во бербата ќе биде се забележат и истакнат во подоцнежните операции.

Откако производите се обрани, нивниот квалитет не може да се подобри, само се одржува. Правилни одлуки треба да донесат на самиот почеток, тоа значи берба во време од денот кога квалитет најдобро ќе може да се одржува, во фаза на развој или зрелост кој најдобро одговара на вашиот пазар. Откако ќе се наберат, со сите ново собрани производи треба да се постапува навремено со складирање во ладилници до моментот на продажба и транспорт. Бербата, од гледна точка на трудот и менаџирањето со ресурсите, е активност одзема најмногу време и ресурси во производството и продажбата на било кој производ.  Се бараат собирачи и супервизори кои ќе добро обучени.

Време за берба

Бербата треба да се изврши во текот на најладниот дел од на ден, што е обично во раните утрински часови, бидејќи рокот на траење на производот е тесно поврзано со неговата стапка на дишење. Колку поголема стапка на дишење, пократко рок на траење. Стапката на дишење е директно поврзана со воздухот и температура на производот. На високи температури, стапката на дишење е повисока, па рокот на траење на производите е намален затоа одржувањето на ниска температура го зголемува рокот на траење. Разликата помеѓу температурата на чување и температурата на берба треба да се сведе на минимум со што рокот на траење ќе биде продолжен и трошоците за енергија за пред ладење  ќе бидат намалени. Покрај бербата во најладниот период од денот, бришењето на површина од влага ќе  спречи појава на пост- бербени болести.

Берба на плодовите

За секоја култура има специфични процедури за берба, но постојат некои општи практики за ракување и берба кои се заеднички за сите производи. Производот треба да се ракува со внимание за да се минимизираат механичките оштетувања. Механичките оштетувања го прават производот непожелен на пазарот и овозможуваат микроорганизми да навлезат. Некои овошја и зеленчуци се потрајни од другите, но сите треба да се третираат со нежно ракување. Контејнерите и приборот за ракување и берба треба да бидат исчистени и дезинфицирани секојдневно. Ова ќе ги намали пост- бербените загуби од болести. Приборот за сечење треба да биде остар за да се спречи оштетувањето на растение. Работници треба да бидат обучени за тоа како безбедно да користат остри ножеви и ножици за да се спречат непотребни повреди. Исто така и транспортни возила треба да се чистат по бербата секојдневно. Покрај бербата за време од најладниот дел од денот, собраните производи треба да се чуваат колку што е можно поладни. Местата за собирање и ракување треба да бидат во сенка и производите треба да бидат префрлени на пакување на ладно колку што е можно побрзо.

Автор: www.agri.mk

Check Also

Темјаниката, вранецот, шардонето и мерлото ќе освојуваат нови пазари

Винаријата Тиквешш во саботата во рамки на Фестивалот на младо вино им овозможи единствена можност …

9 comments

  1. Good post. I learn something tougher on completely different blogs everyday. It’s going to at all times be stimulating to read content material from other writers and apply just a little one thing from their store. I抎 desire to use some with the content on my blog whether you don抰 mind. Natually I抣l offer you a hyperlink in your web blog. Thanks for sharing.

  2. I am only commenting to let you be aware of what a impressive experience my wife’s child enjoyed viewing your web page. She noticed many details, which included what it’s like to have an amazing coaching character to let other individuals smoothly grasp chosen impossible things. You actually surpassed her expected results. Many thanks for distributing these effective, healthy, educational and unique tips on your topic to Jane.

  3. Spot on with this write-up, I truly suppose this website wants far more consideration. I抣l in all probability be once more to learn far more, thanks for that info.

  4. I frequently read through your posts closely. I’m furthermore fascinated with Arvind Pandit, perhaps you could write about this at times. Bye.

  5. I and also my buddies were actually going through the nice secrets located on your web site and all of the sudden I got an awful feeling I had not thanked the web blog owner for those strategies. The people happened to be absolutely passionate to learn them and already have unquestionably been using those things. We appreciate you really being very thoughtful and also for considering such perfect themes most people are really desirous to learn about. My very own honest apologies for not expressing appreciation to earlier.

  6. I抦 impressed, I need to say. Really rarely do I encounter a blog that抯 both educative and entertaining, and let me tell you, you could have hit the nail on the head. Your thought is excellent; the problem is one thing that not enough persons are talking intelligently about. I am very happy that I stumbled throughout this in my seek for one thing relating to this.

  7. My spouse and i ended up being really cheerful that Peter could do his investigation from the precious recommendations he received through your web site. It’s not at all simplistic to simply be handing out methods which often some other people have been making money from. We really do understand we need you to thank for this. The most important illustrations you’ve made, the easy website navigation, the relationships you aid to instill – it’s all amazing, and it’s really assisting our son and our family reason why the situation is thrilling, which is extremely vital. Many thanks for everything!

  8. Would you be interested in exchanging links?

  9. I simply wanted to thank you very much once more. I do not know the things I would’ve tried in the absence of the type of tips shared by you about this subject. It has been a distressing crisis in my opinion, nevertheless finding out the very specialized manner you dealt with that made me to leap over gladness. I am happy for this information and sincerely hope you know what a powerful job you are getting into training many people using your web site. Probably you haven’t encountered all of us.

Leave a Reply

Your email address will not be published.