Почетна / Вести Македонија / Од Србија е увезено канцерогено пченкарно брашно

Од Србија е увезено канцерогено пченкарно брашно

Станува збор за четириесетина тони брашно увезено од повеќе увозници, од што поголемиот дел воопшто не бил пуштен во промет, односно бил во магацините на увозниците.

Kанцерогено пченкарно брашно од Србија е увезено во Македонија. Лабораториските мостри што беа земени минатата недела од страна на Агенцијата за храна покажале присуство на афлатоксин над дозволеното во неколку примероци на ова брашно дојдено од Србија. Станува збор за четириесетина тони увезени од повеќе увозници, од што поголемиот дел воопшто не бил пуштен во промет, односно бил во магацините на увозниците. Согласно со наредбата на Агенцијата, од пазарот се повлекуваат околу 10 тони пченкарно брашно.

Kоличествата кај кои е утврдено присуство на афлатоксини над дозволеното ќе бидат уништени или вратени во Србија. 

– Веднаш по добивањето на резултатите од анализите, Агенцијата забрани ставање во промет и нареди повлекување од промет на пченкарното брашно кај кое е утврдено присуство на афлатоксини над дозволеното – наведува Агенцијата. 

По добиената информацијата преку Системот за рано предупредување на Европската унија за присуство на афлатоксини во пченката по потекло од Србија, инспекциските служби на Агенцијата за храна ја засилија контролата со задолжително лабораториско испитување на пченката и на производите од пченка на граничните премини и во внатрешниот промет. Се зајакнаа и инспекциските контроли и за производите од пченка, пченкарно брашно и од пченкарен гриз. Во текот на минатата и оваа недела направени се и дополнителни контроли на домашниот пазар и на увозната замрзната пченка наменета за исхрана на луѓето, која е по потекло од оваа земја. Земени беа мостри за лабораториско испитување од разни увозници, за кои анализите покажаа дека не е утврдено присуство на микотоксини – афлатоксини.

Агенцијата за храна и ветеринарство продолжува со засилени контроли при увозот на пченка и производи од пченка и со контрола на истите на домашниот пазар. 

Резултатите од контролите од Државниот инспекторат за земјоделство на примероци на пченка наменета за добиточна исхрана с` уште не се готови. Мострите се земени кога настана масовен помор на пилиња во една живинарска фарма во земјава. Пилињата пцовисувале како резултат на проблеми со црниот дроб. 

Цела работа започна неодамна кога некои од лабораториите во Србија потврдија дека една третина од произведената пченка во земјата е заразена со афлатоксини. Според српските експерти, присуството на афлатоксините во пченката е предизвикано од габи што се развиле како последица на сушата, а сличен проблем имаат и земјите од опкружувањето како Унгарија, Романија и Бугарија. Овде отровот го има во помала мера бидејќи нивните експерти навреме пред бербата ја забележале појавата и презеле мерки со кои штетата е намалена.

Според експертите, дел од контаминираната пченка, која ги задоволува потребите за добиточна храна, може да се употреби во смесите за исхрана на животните, а преостанатиот дел може да се пренасочи на производство на биоетанол или скроб, а со засилен инспекциски надзор може да се спречи контаминираната пченка да дојде во човековата исхрана.

За присуство на афлатоксини во српската пченка први предупредиле Италијанците уште во октомври. Преку европскиот Систем за брзо предупредување за опасности во храната, РАСФФ, Италија на 10 октомври јавила дека враќа пратка со добиточна храна со потекло од Србија, во која се најдени афлатоксини.

Микотоксините се секундарни метаболити на одредени габи, кои се непосреден загадувач на храната и голем проблем во светот. Најчесто е труењето со афлатоксин, што го произведуваат мувлите аспергилус и пеницилиум. Луѓето на овој токсин се изложени со консумација на жито и на јаткасти плодови, но може да се најде и во млекото и во месото ако претходно добиточната храна била загадена со мувли. Афлатоксинот се смета за најканцерогено познато соединение од биолошко потекло. Многу е токсичен за црниот дроб, а може да предизвика примарен карцином на црниот дроб и леукемија. Особено е опасен затоа што не дава никакво сетилно предупредување дека е присутен во храната, односно се јаде без да се почувствува. До болест доаѓа кога ќе бидат внесен во организмот со храната.

Валентина Ангеловска

Извор: http://dnevnik.mk/default.asp?ItemID=A5E6644134D4524889446ADD39560194

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

13 comments

 1. 538422 692338I actually enjoy reading on this web site, it holds wonderful articles . 575519

 2. 616564 719305I discovered your site website online and check several of your early posts. Maintain on the top notch operate. I just now additional your Feed to my MSN News Reader. Seeking for forward to reading significantly a lot more from you obtaining out later on! 683817

 3. 621980 305393you could have an ideal weblog proper here! would you prefer to make some invite posts on my weblog? 213181

 4. 199534 689810It is hard to find knowledgeable folks on this subject however you sound like you know what youre talking about! Thanks 648102

 5. 765722 238646You might find two to three new levels inside L . a . Weight loss and any 1 someone is incredibly important. Initial stage could be real melting away rrn the body. lose weight 30758

 6. 357675 99771Thanks for taking the time to discuss this topic. I truly appreciate it. Ill stick a link of this entry in my blog. 442329

 7. 747252 5273I discovered your blog web site web site on google and appearance some of your early posts. Preserve up the great operate. I just extra increase Feed to my MSN News Reader. Seeking for toward reading far a lot more by you later on! 446652

 8. 278 728919Great aid from this weblog! Thanks alot for the information I necessary 680766

 9. 341246 253651Hey! Great stuff, do tell us when you finally post something like this! 503440

 10. 398329 411466For anyone among the lucky peoples, referring purchase certain products, and in addition you charm all of the envy of all the the numerous any other individuals around you that tend to have effort as such make a difference. motor movers 259601

 11. 783406 377482I think this web website has quite superb composed subject material articles . 105166

 12. 413457 601209In case you are interested in picture a alter in distinct llife, starting up typically the Los angeles Surgical procedures fat reduction method is a large movement as a way to accomplishing which typically concept. shed belly fat 973089

 13. 994051 624404I enjoy reading by way of and I believe this internet site got some genuinely utilitarian stuff on it! . 884970

Leave a Reply

Your email address will not be published.