Почетна / Рурален развој / Нови мерки во корист на земјоделците

Нови мерки во корист на земјоделците

Во соработка со општините Владата спроведува проект чија што суштина се состои во изградба на локални патишта во должина не поголема од еден километар, изградба на патишта за пристап до земјоделско

земјиште, изградба на селски мостови и останати потреби од развој на селата како и уредување на централните делови на селата, преку инвестиции во определени скверови чијашто цел е облагородување на јавниот простор во самите села. За ова денеска информираше владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев.

Согласно договорите кои што беа потпишани помеѓу Владата, општините и изведувачите, општините имаат за задача и за цел да ја подмерат инвестицијата комплетно во првата фаза, а потоа во определена постапка согласно законот да бараат рефундирање на сретствата коишто ќе бидат ангажирани за реализација на овие инвестиции. Инаку се работи за вкупно 40 инвестиции коишто се реализираат во 32 македонски села.

Поради притисокот кој што го направи Европската должничка криза и нејзиното влијание врз македонската економија, општините ја известија владата дека не се во можност да ги подмират сретствата за реализација на овие инвестиции со што се доведоа во опасност самите проекти и реализацијата на самата инвестиција затоа што изведувачите во определена фаза поради немањето на сретства запреа со определени проекти. Со цел да продолжи реализацијата на овие инвестициски проекти Владата на Република Македонија одлучи да го преземе реализирањето на инвестициите уште од раната фаза на реализација.

Со Тоа на општините им останува да го реализираат само својот дел од учеството во инвестицијата кој што за некои проекти изнесува 30 тина проценти, а за најголем дел од проектите изнесува помеќу 10 и 20 проценти. За некои од проектите била донесена одлука општините воопшто да не инвестираат, односно Владата да го преземе инвестирањерто во самите проекти во висина од сто проценти од самата инвестиоција.

Агенцијата за поддршка на развој на земјоделството ќе склучи анекси на договорите со самите општини каде ќе биде предвидено дека таа го презема инветсирањето на проектите уште во нивната рана фаза.

Сто милиони денари со измените на програмата за рурален развој ќе бидат наменети за реализација на овие проекти во 40 видови, коишто се однесуваат на 32 македонски села.

Исто така во насока на поддршка на развој на македонските села и руралниот развој како и развој на регионите со специфични потреби владата одлучила да анагажира дополнителни 20 милиони денари наменети за кофинансирање на останати триесетина проекти во други села коишто се однесуваат на изградба на краци од водоводна и канализациска мрежа, изработка на проекти и проектна документација, изработка на колектори и останати потреби што ги предвидуваат самите општини, а Владата преку ангажирање на финансиски нсретства ја помага нивната реализација.

Покрај ова, во наредните три месеци тимови од Министерството за земјоделство и Агенцијата за поддршка на земјоделството во Република Македонија ќе посетат најмалку 250 македонски села, а во периодот од јануари до март 2013 тата година ќе бидат посетени уште 250 македонски села
.
Тимовите се составени од стручни профили на лица, коишто гои разбираат и имаат ингеренции да постапуваат во целиот спектар на земјоделски работи. Тие во редовен контакт со земјоделците од селата ќе ги осознаваат нивните непосредни проблеми и предизвици со кои што земјоделците се соочуваат и ќе имаат обврска најмалку еднаш месечно да ја известуваат Владата за најгорливите предизвици и проблеми. Врз основа на ова, еднаш месечно Владата ќе одлучува за начините на надминување на овие потешкотии.

Посебен акцент при овие посети ќе биде ставен врз активностите за легализација на земјоделското земјиште и легализација на земјоделската механизација. Постапките за легализација во овие процеси треба да завршат најдоцна до август 2013 тата година.

 

Извор: www.kurir.mk 

Check Also

Ќе се изработува физибилити студија за изградба на скијачки центар на Галичица

Во текот на оваа недела се очекува да биде потпишан договор за изработка на физибилити …

34 comments

 1. Great paintings! This is the kind of information that are meant to be shared across the net. Shame on Google for no longer positioning this post higher! Come on over and discuss with my site . Thanks =)

 2. I actually arrived over here via some other website on Arvind Pandit and considered I might as well look at this. I adore what I see therefore now I am following you. Getting excited about looking at the website all over again.

 3. There’s great changes on the structure of the page, I honestly enjoy this. Mine is regarding apk apps android market and now there are lots of stuff to do, I am currently a novice in website design. Take good care!

 4. Hey there, what do you think about thai lottery number? Very impressive topic, right?

 5. 992848 819529Sweet internet site , super layout, actually clean and utilize genial . 12644

 6. I really like the things you people are up to. Such great work and visibility! Continue the amazing effort friends, I have incorporated you to my personal android facetime app web page.

 7. Hello there, you’re certainly right. I always read through your content thoroughly. I’m likewise looking into online marketing business, perhaps you could discuss this from time to time. I will be back soon.

 8. I love the things you are now up to. Such great work and coverage! Continue the great effort friends, I’ve you on my own real estate jobs web page.

 9. I felt amazing reading this info and I believe you are absolutely right. Tell me in the event that you’re involved in wireless intercom system, that’s my major competency. I am hoping to see you soon enough, be careful!

 10. Together with every little thing that seems to be developing throughout this area, your viewpoints are very exciting. Nevertheless, I am sorry, but I can not subscribe to your entire theory, all be it stimulating none the less. It seems to me that your remarks are actually not entirely validated and in fact you are yourself not really wholly convinced of the argument. In any event I did take pleasure in reading it.

 11. Admiring the dedication you put into the blog and in depth details you provide. It really is great to come across a blog every now and then that isn’t the same out of date re-written material. Fantastic read! We’ve saved your blog and I’m adding the RSS feeds to my own firestarter android web page.

 12. Hi there. I just found your site and I really enjoy it. I also love to speak about how to get more likes on instagram at times. Good to be around, cheers!

 13. Our LGV (Large Goods Vehicle) HGV training is based in East London, and our LGV/ HGV courses are taught by qualified DVSA LGV & HGV trainers. LGV was formerly known as HGV, where it used to be referred to as HGV Class 2 (now called LGV Category C) and HGV class 1 (Now called LGV Category C+E).

 14. Thanks for this superb content! I really enjoyed learning about.I’ll remember to bookmark this website and will often return very soon. I would love to suggest that you keep going with the nice writing, perhaps think about tv series online too, have a superb morning!

 15. Hey there. I just discovered this amazing site and I truly enjoy it. I also always like to discuss accident injury attorney occasionally. Good to be here, many thanks!

 16. I enjoy what you people are up to. This type of great work and visibility! Keep up the awesome effort guys, I have incorporated you to pokemon go news site.

 17. 925518 574340Thanks for the post. I like your writing style – Im trying to start a weblog myself, I believe I may possibly read thru all your posts for some suggestions! Thanks once more. 760162

 18. 502698 84102Howdy! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? Im kinda paranoid about losing everything Ive worked hard on. Any recommendations? 15334

 19. I would really enjoy to know new information on this issue! I am as well interested in top medical malpractice lawyers as I think it really is quite trendy now. Keep it up!

 20. My family and I unquestionably love your website and find a majority of your blog posts to be what precisely I am in need of. Do you offer other people to post content material for you? I wouldn’t mind composing a story about ethereum wallet app or on a lot of the things you’re posting about on this page. Cool website!

 21. 21102 724297This design is spectacular! You obviously know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (properly, almostHaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool! 654874

 22. I was talking to a friend of my own about this article and also about how to watch free movies online as well. I do think you made a lot of great points in this article, we are excited to find out more stuff from you.

 23. Howdy! This is my very first reply on your website so I just wanted to say a fast shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your posts. Can you recommend any other sites which deal with canon driver? I’m likewise truly keen on that thing! Thank you so much!

 24. There are amazing upgrades on the structure of this site, I truly like that! My site is about btc exchange and presently there are quite a lot of stuff to be done, I am yet still a novice in webpage design. Thanks!

 25. I’m really interested to understand which site platform you have been using? I’m having a few minor security issues with my most recent site dealing with web games so I would love to find one thing far more risk-free. Have any strategies?

 26. Hey, what do you think about freight forwarding companies? Extremely interesting idea, isn’t it?

 27. I felt wonderful to read this and I feel you’re entirely correct. Inform me in the event that you are interested in shipping estimate, that is my principal competency. I’m hoping to hear from you soon enough, cheers!

 28. Appreciating the commitment you invested in your blog and comprehensive information you present. It really is great to find a blogging site every now and then which is not the same outdated rehashed material. Fantastic read! I’ve bookmarked your blog and I’m including your RSS feeds to my own filing a mesothelioma lawsuit blog.

 29. It was wonderful reading this info and I believe you are completely right. Let me know in case you’re involved in free online movie sites, this is my primary expertise. Hope to hear from you in the near future, take care!

 30. I have recently started a site, the info you offer on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 31. You’re totally right and I totally agree with you. When you want, we can also chat about local dentist, a thing which intrigues me. Your website is really remarkable, regards!

 32. It was actually great reading this article and I feel you’re totally correct. Let me know if you are interested in free full movies online, this is my primary expertise. I am hoping to check back with you soon, cheers!

 33. I was curious if you ever considered changing the structure of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures. Maybe you could space it out better?

 34. I really enjoy the article post.Really looking forward to read more. Really Great.

Leave a Reply

Your email address will not be published.