Почетна / Вести Македонија / Нови 40 тони канцерогено српско брашно задржани на граница

Нови 40 тони канцерогено српско брашно задржани на граница

Засилените контроли на граничните премини што ги вршат инспекциските органи на Агенцијата за храна и ветеринарство проследени со лабораториско испитување на пченката и производи од пченка на граничните премини и во внатрешниот промет, вродуваат со плод.

Стопирана е нова пратка од околу 40 тони пченкарно брашно од Србија која требала во два шлепери да влезе во Македонија. Во примероците земени од брашното инспекторите утврдиле присуство на афлатоксин над дозволените граници и поради тоа пратката е задржана и истата ќе биде вратена на српскиот извозник, или ќе биде уништена.
Во декември минатата година во земјава влегоа 40 тони увозно српско пченкарно брашно кај кои беше утврдено присуството на афлатоксинот. Од нив, само 10 тони беа пуштени во промет, од кои 8 тони се повлекоа, но околу 2 тона канцерогено пченкарно брашно веќе заврши на трпезите. Дел од ова брашно се продавало и на полиците во поголемите маркети низ Македонија.
Инаку, на граничните премини се уште важи забраната за пуштање на пратки со пченкарно брашно. (С.Бл.)

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=2A8F5A71EC10BA418261B1E3DDC8BFC8

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

5 comments

  1. 640328 217742I really like your article. It is evident which you have a whole lot understanding on this subject. Your points are well created and relatable. Thanks for writing engaging and interesting material. 539083

  2. 195753 239856Thanks for helping out, excellent information. 325399

  3. 507905 691687A excellent clear cut answer and a terrific concept. But how do I post any function on this site is an additional question. The Foureyed Poet. 811163

  4. 430256 86885I like the valuable information you give in your articles. Ill bookmark your weblog and check once more here regularly. Im quite certain I will learn plenty of new stuff correct here! Very good luck for the next! 904559

  5. 489373 454069Some genuinely nice stuff on this web site , I like it. 763837

Leave a Reply

Your email address will not be published.