Почетна / Вести Македонија / Новаци подготви студија за наводнување на полето

Новаци подготви студија за наводнување на полето

Општина Битола во соработка со консултантската куќа „Поинт про“ и со финансиска поддршка на УСАИД изработи физибилити-студија за наводнување на новачко поле преку користење на хидросистемот на ЈП „Стрежево“-Битола.

За овој најнов проект на општина Новаци интерес покажаа стручни тимови на РЕK Битола, ЗK „Пелагонија“ и ЈП „Стрежево“, бидејќи е од стратегиска важност, како за локалната самоуправа, така и за стопанските субјекти чии капацитети се наоѓаат на подрачјето на нашата општина, посочи градоначалникот Лазар Kотевски.

– Изработката на физибилити-студијата ја финансира УСАИД со 10.000 долари со што уште еднаш се потврди нашата отворена соработка на различни проекти што се од интерес на граѓаните. Овој пат тоа го правиме во рамките на проектот „Експанзија на мали бизниси“. Со пренасочување на системот за наводнување најголема корист ќе имаат земјоделците што ќе ја зголемат својата ефикасност, а ќе ги намалат трошоците за своите земјоделски активности – вели Kотевски.

Презентацијата на првата верзија на физибилити-студијата за наводнување на новачко поле беше во функција на согледување на сите предности и слабости пред утврдувањето на конечната физибилити-студија со која ќе се овозможи реализација на проектот за префрлање на дел хидросистемот на ЈП „Стрежево“ за наводнување на земјоделските површини што се на подрачјето на општина Новаци, информираат од локалната самоуправа.

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

7 comments

  1. 414598 29224If you tow a definite caravan nor van movie trailer your entire family pretty soon get exposed to the down sides towards preventing finest securely region. awnings 124025

  2. 46323 506117Woh I enjoy your content material , saved to favorites ! . 342877

  3. 801732 575345I saw your post awhile back and saved it to my computer. Only recently have I got a chance to checking it and need to let you know good work. 768834

  4. 421890 130668I adore your wp design, wherever did you download it by means of? 356958

  5. 620076 672928Id have to talk to you here. Which isnt something Which i do! I enjoy to reading a post that really should get folks to believe. Also, thank you for permitting me to comment! 942546

  6. 806581 78833The vacation special deals offered are believed as a selection of possibly the most preferred and therefore within your budget all more than the globe. Quite several hostels can be proudly located inside property which is accented who has striking seashores encouraging crystal-clear rivers, contingency of an Ocean. hotels compare rates 337625

  7. 246923 382504Hi there, just became aware of your weblog by means of Google, and discovered that its truly informative. Ill be grateful if you continue this in future. Lots of people will benefit from your writing. Cheers! 274407

Leave a Reply

Your email address will not be published.