Почетна / Вести Македонија / Нашата храна имуна на поевтинување

Нашата храна имуна на поевтинување

Производите за исхрана во светот лани поевтинија за 7 отсто, а кај нас статистички пораснаа за 2,4 отсто, додека реално некои од основните прехранбени артикли поскапеа и за 10 отсто.

Зошто македонските производи се скапи и како на рафтовите на нашите продавници има артикли што се со повисоки цени дури од тие во матичните? Kои се суштинските причини Македонците да јадат поскапо од регионот, од Европејците и од жителите на светот и додека кај нив се стабилизираат цените на основните прехранбени артикли, кај нас одвај да се држат драстично да не поскапат. И сето ова во ситуација на доделени стотина милиони евра за субвенции за земјоделството и донесени владини мерки за стабилизација на цените на некои основни суровини по нивниот енормен скок на светските берзи.

Експертите се децидни дека растот на цените на енергентите и нафтата ги држи цените на основните артикли во земјава високи. Kоментираат дека сушата го зафати светот, но дека кај нас проблем е што немаме стратегија која ќе ни донесе поголемо и поевтино производство. Односно с` што произведуваме е скапо и неконкутрентно. А со проблемите се справуваме во пет до дванаесет, а не навреме. Поради тоа што сме увозно зависни, пак, увозот на храна го јаде домашното производство кое останува неконкурентно дури и на домашниот пазар.

– Податоците на Светската организација за храна се базираат на приноси на производство во светот на водечките земји. Најверојатно по скокот на цените, понудите се зголемија, а некои резерви се активираа. Kај нас лани приносите беа пониски, имавме суша, проблеми со добиточната храна. Во декември и во јануари расправавме за добиточната храна, а не тогаш кога е време е за тоа. Затоа за нас растат цените. Ќе порасне и таа на месото, не можеме да бидеме конкурентни ни со житото оти Србите ни нудат поевтино, а има и други вакви примери – вели професорот во пензија Борис Анакиев.

Лебот поскапе само кај нас

Според него, проблемите не се решаваат кога ќе дојдат, туку ситуацијата треба да се следи и да се реагира предвреме. За тоа се потребни стратегии и правилна примена на терен за ние да имаме поевтино и поконкурентно домашно производство.

Според извештајот на ФАО, млекото и млечните производи лани поевтиниле 14,5 отсто, додека, пак, во истиот период во Македонија нивните цени се зголемила за 3,4 отсто. Цената на месото на светските берзи се намалила за 1,1 отсто, но во земјава месото лани се продавало за 4,7 отсто поскапо од претходната година. Лебот и житото според светската организација поевтиниле 2,4 отсто, но во Македонија иако незначително, сепак поскапеле за 1,2 отсто. Најголем пад на цената од 17,1 отсто имало кај шеќерот чија цена кај нас се стабилизира само со владината мерка за намалени царини од 5 отсто.

Заради растот на цените на суровините, особено на житото, предизвикани од глобалната суша и поскапувањето на енергентите во септември минатата година, според ФАО, цените скокнаа, но тоа поскапување беше краткотрајно.

Неопходна финална доработка

За експертите високите цени на енергентите се една од причините за нечувствување на ефектите од глобалните текови. Пред с` поскапувањето на струјата и гасот, како и рекордните цени на нафтата кои што претставуваат главен трошок во производството на храната. Само лани, струјата поскапе за 13,3 отсто, а, пак, цената на гасот се зголеми за 7,4 отсто.

– Во структурата на увезените производи во нашата земја доминираат финалните производи т.е. производите со повисока додадена вредност. Па така, ако увезувавме повеќе суровини и истите ги доработувавме, може и ќе имаше намалување на цените. Од друга страна минатата година бевме сведоци и на зголемени цени на енергентите што секако имаат свое влијание и врз трошоците на производство и услугите, односно финалните цени, кои може да го елиминираат намалувањето на цените на одредени производи на светските берзи, особено што ние сме и големи увозници на енергентите – вели професорката Шенај Хаџимустафа.

Според неа, субвенциите се нож со две сечила, односно може да го стимулираат стопанството, но може да влијаат и негативно во насока на намалување на конкурентноста на самите производители поради заштитата од државата.

-Ако дадените субвенции не вродат со поголем квантитет и квалитет на земјоделски производи, истите може да се оценат и како неуспешни. Нашата земја треба да преземе сериозни чекори во насока на оживување на реалниот сектор и стимулирање на создавањето индустрија која ќе создава повисок степен на финализација на производите за да се намали увозната зависност, односно истата би била насочена кон суровините, а помалку кон финалните производи – вели таа.

Увезените артикли го следат светот само кога поскапуваат

Официјалните податоци на Државниот завод за статистика покажуваат дека расте и увозот на храна. И покрај тоа што главно се храниме со увезена храна, таа очигледно не ги следи светските трендови, туку наместо кога глобално поевтинува да поевтини и кај нас, таа само поскапува кога растат глобалните цени и потоа останува иста. Така, статистички лани за десет месеци сме увезле храна вредна 616 милиони долари или за пет отсто повеќе од истиот период 2011 година. Една од земјите од кои Македонија најмногу увезува храна е соседна Србија.

Александра Филиповска

Извор: http://dnevnik.mk/?ItemID=00A03B6E7AE4CB41BA5F0256B6BD2062

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

52 comments

 1. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 2. You’re certainly right and I totally agree with you. If you wish, we might also chat regarding Arvind Pandit, something which fascinates me. Your site is truly impressive, take care!

 3. Hey, you are definitely right. I constantly read through your posts carefully. I’m also fascinated by thai lottery sure number, maybe you might write about that at times. Good bye!

 4. 811182 803367Most what i read online is trash and copy paste but i feel you offer something different. Maintain it like this. 155131

 5. 653219 390003Its wonderful as your other posts : D, appreciate it for putting up. 414921

 6. Thanks a ton for writing this info, I bookmarked this website. I am also attempting to find data around cell phone cases, have you any idea exactly where I might find a thing such as this? I will return soon!

 7. I am interested to find out just what site system you have been utilizing? I’m experiencing some slight protection difficulties with our most recent site related to real estate agents and I would love to find something far more secure. Are there any suggestions?

 8. Thanks a bunch for your marvelous posting! I truly liked it.I’ll be sure to bookmark the blog and definitely will return in the future. I would love to encourage you to ultimately keep going with your fine writing, perhaps write about intercom system also, have a good afternoon!

 9. 227436 936991We will provide deal reviews, deal coaching, and follow up to ensure you win the deals you cant afford to lose. 610359

 10. Nice post. I was checking continuously this weblog and I’m inspired! Very helpful info specially the remaining phase 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this certain information for a long time. Thank you and good luck.

 11. Hi there, after reading this amazing article i am as well cheerful to share my experience here with friends.

 12. Thanks a lot for sharing the idea, I bookmarked the webpage. I’m also interested in material about new xender download, do you know where I can find a thing such as that? I will come back very soon!

 13. Thanks a bunch for the great content! I truly enjoyed learning about.I’ll remember to save the page and definitely will return very soon. I would love to suggest you to ultimately continue the wonderful job, even try to think of how to get followers on twitter too, have a nice afternoon!

 14. Our LGV (Large Goods Vehicle) HGV training is based in East London, and our LGV/ HGV courses are taught by qualified DVSA LGV & HGV trainers. LGV was formerly known as HGV, where it used to be referred to as HGV Class 2 (now called LGV Category C) and HGV class 1 (Now called LGV Category C+E).

 15. Hey, you’re absolutely correct. I always read through your posts carefully. I’m likewise fascinated with free tv, you could talk about this sometimes. See you.

 16. Very interesting points you have remarked, appreciate it for putting up.

 17. You are absolutely correct! I loved reading through this and I will certainly get back for more as quick as possible. Our website is on personal injury settlements, you might have a look if you’re interested in that.

 18. Admiring the hard work you invested in this site and in-depth info you present. It really is great to come across a blogging site once in a while which isn’t the same old rehashed stuff. Great read! I’ve bookmarked your webpage and I’m including your RSS feeds to our pokemon go app store web page.

 19. I would really enjoy to know new information on this issue! I am as well interested in top medical malpractice lawyers as I think it really is quite trendy now. Keep it up!

 20. You are certainly right, I would really enjoy to discover more on the issue! I’m as well curious about ether wallet because I consider it’s very cool in these days. Keep doing this!

 21. 348752 294287Hi, you used to write outstanding articles, but the last several posts have been kinda boring I miss your tremendous posts. Past few posts are just slightly out of track! 140902

 22. 731613 911093More than and more than once again I like to think about this troubles. As a matter of fact it wasnt even a month ago that I thought about this really thing. To be honest, what could be the answer though? 195655

 23. You’re totally correct, I’d really like to learn even more on the issue! I am as well interested by heating systems because I think it’s quite trendy currently. Great!

 24. I enjoy what you dudes are now up to. Such clever effort and visibility! Continue the excellent effort friends, I have incorporated you to my personal online movies site.

 25. There is fantastic changes on the design of this site, I really enjoy that! My site is on the subject of canon driver and there are quite a lot of things to be done, I am yet still a newbie in website design. Cheers!

 26. I am seriously loving the design of your website. Do you encounter any browser interface issues? A number of my website readers have complained about my bitcoin to bank account blog not operating appropriately in Internet Explorer but looks awesome in Opera. Have you got any kind of ideas to assist fix that problem?

 27. You are entirely right! I really liked reading through this info and I will certainly return for more as soon as possible. Our internet site is dealing with fun games to play, you might take a peek if you are interested in this.

 28. Admiring the hard work you put into this website and comprehensive info you display. It is awesome to discover a blogging site every now and then which isn’t the similar expired re-written stuff. Wonderful read! I’ve saved your webpage and I am adding your RSS feeds to my own freight services webpage.

 29. Hey! This is my very first reply on your website so I just wanted to say a fast hello and tell you I really enjoy reading your posts. Can you suggest any other websites which go over discount shipping? I am as well extremely fascinated by that thing! Thank you!

 30. I constantly go through your posts thoroughly. I am also interested in mesothelioma law firm walkthrough, you could discuss that at times. Good bye!

 31. I was talking to a buddy of mine around this and also regarding how to watch free movies online as well. I feel you made a number of good points here, we are looking forward to continue reading material from you.

 32. Throughout the awesome scheme of things you’ll secure a B+ with regard to effort and hard work. Where exactly you lost us was first in the details. You know, they say, the devil is in the details… And that could not be much more correct at this point. Having said that, permit me tell you what did work. The article (parts of it) is definitely incredibly engaging and that is probably the reason why I am taking an effort to comment. I do not make it a regular habit of doing that. Second, whilst I can certainly notice the leaps in reasoning you make, I am definitely not convinced of how you appear to unite your points which in turn produce the actual conclusion. For now I will, no doubt yield to your issue but wish in the near future you connect your dots better.

 33. 597400 301849Intending start up a enterprise around the web involves revealing marketing plus items not only to females locally, yet somehow to several buyers who are web-based as a rule. e-learning 199466

 34. I actually came over here from a different page on urgent dental care and considered I might as well consider this. I adore the things I see thus now I”m following you. Getting excited about exploring your website all over again.

 35. Hiya! I simply wish to give an enormous thumbs up for the nice info you could have right here on this post. I will likely be coming again to your weblog for more soon.

 36. Hi! This is my very first reply here so I really wanted to give a fast shout out and tell you I really enjoy reading through your posts. Can you suggest any other websites that cover how to watch free movies? I’m as well truly fascinated with this thing! Thanks for your time!

 37. 511974 61310I need to have to admit that that is 1 fantastic insight. It surely gives a company the opportunity to have in about the ground floor and really take part in creating a thing special and tailored to their needs. 961839

 38. 416179 292782Its great as your other blog posts : D, thanks for posting . 794167

 39. 412269 841882Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website.Reading this info. 36653

 40. 655519 177750Generally the New york Weight Loss diet is definitely less expensive and flexible staying on your diet scheme intended for measures nevertheless fast then duty maintain a nutritious everyday life. weight loss 408952

 41. Many thanks for discussing this, I bookmarked this page. I am additionally trying to find info on modem router, have you any idea where I might come across something such as this? I will be back in a little while!

 42. 282922 84377Does your site have a contact page? Im having trouble locating it but, Id like to send you an e-mail. Ive got some suggestions for your blog you may be interested in hearing. Either way, excellent blog and I look forward to seeing it develop over time. 570940

 43. 568811 698967Intriguing point of view. Im curious to think what type of impact this would have globally? Sometimes men and women get a bit upset with global expansion. Ill be about soon to look at your response. 770866

 44. Thank you for this excellent article! I actually liked it.I’ll be sure to save this website and will come back in the future. I want to encourage you to keep on with your great posts, perhaps write about Arvind Pandit also, have a fine evening!

 45. 653294 535126A person essentially support to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your web site page and thus far? I surprised with the research you created to make this specific publish incredible. Fantastic job! 484982

 46. 321821 938896Thank you for writing this tremendous top quality article. The details in this material confirms my point of view and you truly laid it out effectively. I could never have written an article this good. 343937

 47. Thank you for another magnificent post. The place else could anyone get that type of info in such a perfect approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m on the look for such info.

 48. 786547 198201This really is a great topic to speak about. Sometimes I fav stuff like this on Redit. This write-up probably wont do well with that crowd. I is going to be confident to submit something else though. 583026

 49. 501081 109609Wow, incredible blog structure! How lengthy have you ever been blogging for? you made running a blog appear effortless. The full appear of your site is fantastic, properly the content material! 223213

 50. Thank you for this excellent article! I actually liked it.I’ll be sure to save this website and will come back in the future. I want to encourage you to keep on with your great posts, perhaps write about Arvind Pandit also, have a fine evening!

Leave a Reply

Your email address will not be published.