Почетна / Вести Македонија / Намален откупот и продажбата на земјоделски производи

Намален откупот и продажбата на земјоделски производи

Вредноста на вкупниот откуп и продажбата на земјоделски производи во декември 2013 година изнесува 2,12 милијарди денари, што претставува намалување за 31,1%во споредба со декември 2012 година.

Според податоците на Државниот завод за статистика, вредноста на откупените земјоделски производи од индивидуалните земјоделски производители е намалена за 37,8 отсто, а продажбата од сопствено производство на претпријатијата е намалена за 4,4 проценти.
Намалување на вредноста на откупените и продадените земјоделски производи се бележи кај житата, индустриските растенија, овошјето, алкохолните пијалоци, добитокот, млекото и млечните производи, а зголемување на вредноста е забележано кај зеленчукот, фуражните растенија, грозјето, живината и јајцата и рибата.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

2 comments

  1. 197071 50375You made some decent points there. I looked on the internet for that issue and located most individuals will go together with with the internet site. 422240

  2. 883814 944418Blogs ou ought to be reading […]Here is a great Weblog You may Uncover Interesting that we Encourage You[…] 904972

Leave a Reply

Your email address will not be published.