Почетна / Вести Македонија / На младите не им се работи, дури и сезонски!

На младите не им се работи, дури и сезонски!

Додека во развиените земји сите го чекаат летото за да заработат некоја пара повеќе, тоа не е случај и во Македонија. Кај нас, иако има голема стапка на невработеност, посебно кај младите, има недостаток од сезонски работници. Овој проблем е драстично изразен во конзервната индустрија.

Ангажирањето на сезонски работници за време на летниот период, посебно во земјоделството во високоразвиените земји секоја година зема се поголеми размери. Сите го чекаат летото за да заработат некоја пара повеќе. Но, тоа не е случај и во Македонија. Кај нас, иако има голема стапка на невработеност, посебно кај младите, има недостаток од сезонски работници. Овој проблем е драстично изразен во конзервната индустрија.

Според податоците од Македонската асоцијација на преработувачи (МАП), на пазарот има недостаток на работна рака за сезонски активности во период на максимално производство. Според податоците на асоцијацијата, конзервната индустрија вработува 3.364 сезонски работници, а 1.108 се постојано вработени. Повеќето сезонски работници се од руралните области и се искусни во работењето со земјоделски производи.
– Голем проблем се сезонските работници. На младите не им се работи. Нам, конкретно ни треба во моментов машка работна сила, објавивме неколку огласи и едвај се јавија неколку лица – вели Тина Карадакоска, менаџер на конзервната компанија Маби-Трејд” од Гевгелија.

Таа објаснува дека законски мора секој вработен да го пријават и осигурат уште првиот ден, кога се уште се на обука за производствениот процес, но многу од нив не можат да се вклопат и се откажуваат по два -три дена, од што голема штета имаат компаниите.
– Бараме ако може барем првите пет дена да не мора да бидат пријавени, додека трае обуката, во случај ако решат да се откажат, да не се соочиме ние со казни – потенцира Карадакоска.

Таа објаснува дека ова е голем проблем и целата конзервна индустрија трпи големи штети секоја година, бидејќи тоа влијае на целиот производствен процес. Според податоците од МАП сезонската работна сила е од особена важност за преработувачите.
– Индустријата не бара високо ниво на вештини или знаење од сезонските работници. Повеќето производни фази не бараат специјализирани подготовки и обука, освен основни упатства во врска со нето-тежината на финалните производи, идентификување и ракување со шкартот, одлагање на отпадот, а работодавачите најчесто ангажираат сезонски работници од руралните средини, бидејќи тие се искусни во ракувањето со земјоделски производи – велат од МАП.

Според истражувањето, бројот на ангажирани сезонски работници од индустријата е малку зголемен од 3.312 во 2010 година на 3.353 во 2011. и 3.364 во 2012 година, или раст од 3%, главно поради зголемената продуктивност во производството и правните пречки поврзани со ангажирање на сезонска работна сила. Најголем дел од сезонските работници ги ангажираат малите претпријатија.

Просечна плата на сезонците е 55 денари на час
Сезонските работници во индустријата за овошје и зеленчук во просек биле платени по 55 денари за еден час работа, покажува истражување на МАП. Нето-цената по работен час во 2012 година се движела од 40 до 70 денари. Еден сезонски работник обично заработувал просечна нето-месечна плата од 10 до 12 илјади денари. Оваа сума и натаму е под националниот просек, но е поповолна отколку во другите трудоинтензивни индустрии, стои во извештајот. Индустријата која е извозно ориентирана, во 2012 имала 43 активни преработувачки капацитети, а доминантна стопанска дејност е преработка на зеленчук. ЕУ и Србија се главни извозни дестинации.

Законски измени за полесно вработување на сезонски работници
На иницијатива на МАП на почетокот на годината беа донесени измени на Законот за работни односи со цел за поголема флексибилност на вработувањето на сезонските работници. Со законските измени е овозможено ангажирање на лица-приматели на социјална помош без притоа да го изгубат правото на социјална помош како резултат на остварениот приход од вршењето сезонска работа. Понатаму, според законските измени, примателот на социјална помош своето право ќе може да го продолжи на денот на завршување на ангажманот како сезонски работник. На работодавачите им е е овозможен систем за кратко и јасно пријавување на работниците во рок од еден ден. Покрај овие олеснувања поставени се и одредени заштити во системот, така што предмет на ангажирање на сезонските работници останува да биде договорот за работен однос, лицето кое ќе биде ангажирано како сезонски работник ќе мора да поседува лична карта и исто така нема да се дозволува групно склучување на договор. Законските измени даваат можност за засновање на работен однос на сезонски работник без јавен оглас во период до 90 дена. Утврден е и временскиот период на траење на пробна работа во рок од три дена, а се утврдува и отказен рок во траење од 7 работни дена за сезонска работа.

Берба на вишни во Делчевско
Неколку стотици сезонски работници од повеќе места во Македонија ги берат вишните во Делчевско. Покрај плантажите имаат подигнато импровизирани кампови со цел порационално искористување на времето за собирање на родот. За набрана гајба од 10 килограми заработуваат 40 денари. Зависно од вештината и брзината, работниците дневно берат по десетина гајби, но има и такви кои достигнуваат 20 до 25 гајби вишни.
– Родот годинава е богат и квалитетен. Само од површините на комбинатот Рудинее очекуваме да собереме над илјада тони, а ги преземаме и понудените количества од нашите кооперанти – вели менаџерот Димитар Марковски.
Набраните вишни од плантажите со трактори и шлепери се транспортираат во ладилникот во Делчево, каде се врши селекција, примарна обработка и смрзнување. Најголемиот дел од годинашниот род вишни од Пијанечко-малешевскиот регион ќе бидат извезени, а помал дел во домашните капацитети ќе се преработат во компоти и сокови.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

18 comments

 1. 986064 517973I enjoy your writing style actually enjoying this internet site . 176426

 2. 312705 634880This is such a great post, and was thinking a lot exactly the same myself. An additional great update. 251043

 3. 745481 135132Excellent job on this article! I really like how you presented your facts and how you made it interesting and straightforward to understand. Thank you. 252523

 4. 226144 943759But a smiling visitor here to share the love (:, btw wonderful pattern . 915536

 5. 988298 330384Hi there! Great post! Please do tell us when I could see a follow up! 52980

 6. 145763 5624Any way Im going to be subscribing for a feed and I hope you article once more soon 90804

 7. 290001 82573Spot on with this write-up, I really assume this website wants way much more consideration. Ill probably be once much more to read far much more, thanks for that information. 9437

 8. 15606 11605hey I was very impressed with the setup you used with this blog. I use blogs my self so very good job. definatly adding to bookmarks. 207638

 9. 432580 567153Im so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation thats at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc. 660294

 10. 144805 741706I was looking at some of your blog posts on this website and I believe this internet site is real instructive! Keep posting . 132136

 11. 474734 51624Hi. Cool write-up. There is actually a difficulty with the web internet site in firefox, and you may want to test this The browser is the marketplace leader and a huge portion of folks will miss your outstanding writing due to this difficulty. 651675

 12. 975759 288256hi there, your web site is discount. Me thank you for do the job 678880

 13. 829178 105512I really like forgathering utile information, this post has got me even far more information! . 245314

 14. 150188 489755An extremely fascinating read, I may possibly not agree completely, but you do make some quite valid points. 241488

 15. 108295 134245Informative Site Hello guys here are some links that contains info which you may find useful yourselves. Its Worth Checking out. 153792

 16. 855026 319649A great deal of writers recommend just writing and composing no matter how bad and if the story is going to develop, youll suddenly hit the zone and itll develop. 249959

 17. 919735 174787I really like your writing style, very good information, appreciate it for posting : D. 68081

 18. 376894 798228Hello there! Nice post! Please inform us when all could see a follow up! 353501

Leave a Reply

Your email address will not be published.