Почетна / Вести Свет / Месото со афлатоксини поопаснo од млекото

Месото со афлатоксини поопаснo од млекото

Јајцата, црниот дроб, бубрезите, и месото што го јадеме се многу поопасни за здравјето на луѓето отколку млекото, ако во нив има зголемено присуство на афлатоксин, велат во Институтот за процена на ризик во исхраната во Берлин.

Според нивните експерти, ако животното е хрането со пченка што содржи афлатоксини, голема е веројатноста неговата концентрација да е неколкупати поголема во внатрешните органи на животното, отколку во млекото што се излачува. Во Агенцијата за храна велат дека засега не треба да стравуваме бидејќи кај нас не се увезуваат внатрешни органи од Србија. Од таму велат дека лани направиле 125 испитувања на увезени внатрешни органи од домашни кланици и никаде немало повисока концентрација на афлатоксини. Одговор за тоа што с` се испитува кај нас и во која храна се проверуваат отровните материи побаравме и од Факултетот за ветеринарна медицина во Скопје, но и по десетина повици до деканот на факултетот, Дине Митров, одговор не добивме.

Опасноста за здравјето на луѓето е многу поголема ако се знае дека афлатоксинот може да го има и во голем број други намирници, во житата, семињата, зачините и во јаткастото овошје. Освен во пченката, може да го има и во кикиритки, ф’стаци, грав, индиски орев, црн бибер, суво овошје, нерафинирани растителни масла. Целата внесена концентрација завршува во црниот дроб.

Дека храната наместо здравје носи болест, деновиве наголемо пишуваат и српските медиуми. Според нив, последиците за здравјето на човекот се многу поголеми ако се јаде месо и дропчиња од добиток хранет со пченка што содржи афлатоксин, отколку ако се пие млеко со повисока концентрација на оваа канцерогена материја..

– Ако нивото на афлатоксин кај кравите е зголемен во млекото, тој е двојно поголем во месото, а, пред с`, во внатрешните органи на товеникот – изјавил Јирген Тиер-Kунтке, портпарол на Институтот за процена на ризикот во храната од Берлин.

Според него, а врз основа на испитувања правени во Германија, афлатоксинот од загадената пченка што се користела како добиточна храна за свињи и живина, не се таложи само во млекото, туку и во месото и во внатрешните органи на животното, особено во свинскиот, говедскиот и пилешкиот џигер. Не помалку го има и во бубрезите, јајцата и во органите за варење како чкембе и црева.

Во Агенцијата за храна велат дека нашите граѓани не треба да стравуваат бидејќи не сме увезувале внатрешни органи од Србија.

– Не увезуваме ниту пилешки ниту говедски џигер од Србија, па нема потреба од паника. Нема ниту во домашното производство. Исто така одговорно тврдам дека во месото нема афлатоксини и тоа е безбедно за консумација – вели Дејан Рунтевски, директор на Агенцијата.

Според нутриционистите, треба многу да се внимава при внесувањето храна. Особено е опасно ако се искомбинираат неколку состојки што имаат повисока концентрација афлатоксин.

– Факт е дека храната н` убива. С` почесто се случува да се појават алергии кај деца и трудници како резултат на комбинации на храна. Точно е дека најголем дел од неа се контролира, но не треба да се заборави дека во производството таа се третира и со пестициди и со хербициди, кои завршуваат во неа. Многу често се случува комбинација од две материи да биде фатална за здравјето на луѓето – вели нутриционистката Тања Турунџиева.

Според неа, на опасност најмногу се изложени малите деца. Kај возрасните, пак, најмногу страда црниот дроб, кој е филтер на организмот од токсичните материи. Светските нутриционисти, велат дека интензивната исхрана со дропчиња од животни загадена со контаминирана пченка може да предизвика карцином на бубрези и цироза на црниот дроб, а може да предизвика и оштетување на генетската комбинација кај човекот, кое дирекно ќе влијае на здравјето на потомците.

Валентина Ангеловска

Јадеме безбедно

Во Агенцијата за храна и ветеринарство, која е одговорна за квалитетот на храната, сепак уверуваат дека јадеме безбедна храна. Според нив, процентот на небезбедна храна во Македонија е преполовен, од 5,3 отсто во 2008 година на 2,4 отсто во 2011 година. Уверуваат дека има доволен број лаборатории кои се акредитирани за вршење голем број испитувања, вклучително и на храната.

Извор: dnevnik.mk

http://dnevnik.mk/?ItemID=24F4E2026F386245AE126DD675D2F16D

Check Also

Пченицата поскапе во Бугарија, ние увезуваме српска по стара цена

Цената на пченицата во Бугарија последниве десетина дена расте и е повисока за 4,6 отсто. …

11 comments

  1. 374683 644828Nice read, I just passed this onto a colleague who was performing some research on that. And he really bought me lunch as I identified it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! 266

  2. 165234 870067You created some decent points there. I looked online for that issue and identified most people goes coupled with with all your internet site. 420331

  3. 765711 57315Howdy! I just want to give an enormous thumbs up for the excellent information you may have here on this post. I will likely be coming back to your weblog for far more soon. 740317

  4. 819020 576223I favored than you might be right now. 968909

  5. 486521 876524Yay google is my world beater aided me to uncover this outstanding web web site ! . 106270

  6. 845242 563926Hello! Good post! Please do keep us posted when we can see a follow up! 550558

  7. 640547 303054There is noticeably a bundle comprehend this. I suppose you created specific nice points in functions also. 648334

  8. 938911 484135You must join in a contest first of the greatest blogs on the internet. I will recommend this internet website! 81676

  9. 650787 306702An incredibly interesting examine, I may well not agree completely, but you do make some quite legitimate factors. 549796

  10. 722083 123189Some genuinely good stuff on this web site , I it. 239901

  11. 258438 653906I was suggested this internet internet site by my cousin. Im not positive whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my issue. Youre incredible! Thanks! 968485

Leave a Reply

Your email address will not be published.