Почетна / Вести Македонија / Месото ќе се меле исклучиво пред купувачот

Месото ќе се меле исклучиво пред купувачот

Месарниците веќе нема да смеат да продаваат мелено месо. Тие ќе мора да го мелат во присуство на купувачот. Ова се новините кои ги пропишува новиот правилник кој го подготви Агенцијата за храна и ветеринарство.

– Веќе нема може топтан рефусно да се продава без потрошувачот да знаете што има во него. Ново е што секоја месарница нема да може однапред да го приготвува месото и така да стои приготвено. Нормално, потрошувачот ќе може да добие мелено месо доколку побара, а полуготовите производи од мелено месо ќе можат да се приготвуваат само во објекти кои имаат одобрување за тоа – вели Дејан Рунтевски, директор на Агенција за храна и ветеринарство во изјава за Канал5. Со правилникот сите продажни објекти и кланици во Македонија се обврзани да продаваат свежо, разладено и смрзнато месо со декларација на која точно ќе бидат назначени земјата на потекло, рокот на траење, нето-тежината, местото на обработка и условите на складирање. Правилникот налага на декларацијата, доколку месото е увезено, да пишува каде е родено, одгледано и заклано животното, неговата старост, да биде назначен кодот на земјата од каде што доаѓа и бројот на кланицата.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=DF0177BDEDBF0C4EA795669C96E48E7C

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

4 comments

  1. Thanks for another excellent article. Where else may anyone get that kind of information in such an ideal approach of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the look for such info.

  2. I am really loving the theme of your weblog. Do you run into any kind of browser interface issues? Quite a few of my own blog visitors have complained concerning my Arvind Pandit blog not working effectively in Explorer though looks awesome in Chrome. Have you got any kind of solutions to assist correct the problem?

  3. Heya, what do you think on the subject of garageband online? Extremely neat idea, isn’t it?

  4. I am truly enjoying the design of your information site. Do you ever face any browser interface problems? A number of my own blog readers have complained concerning my facetime free app site not operating the right way in Explorer but seems amazing in Opera. Have you got any kind of recommendations to aid repair this issue?

Leave a Reply

Your email address will not be published.