Почетна / Вести Македонија / Маслодајна нуди повисоки цени за сончогледот

Маслодајна нуди повисоки цени за сончогледот

Велешката фабрика „Благој Ѓорев“ ќе го откупи сончогледот на македонските земјоделци по повисока цена од онаа што се нуди на агроберзите.

 

Kако што соопшти компанијата, во моментов цената на еден тон сончоглед на светските берзи изнесува околу 210 евра, а откупната цена по која „Благој Ѓорев“ ќе го откупи сончогледот ќе изнесува 250 евра за тон.

– Kако единствени откупувачи на сончогледот од македонските сончогледови полиња, одлучивме оваа година на македонските земјоделци да им понуди поголема откупна цена со која се надеваме дека ќе го стимулираме натамошното одгледување и производство на оваа култура. Свесни сме за недостигот на домашното производство на сончоглед, па на овој начин сакавме да ги мотивираме и да ги поттикнеме нашите земјоделци да ги зголемат своите капацитети и следната година да излезат со поголемо производство на маслодајни семиња- истакнува генералниот директорот на „Благој Ѓорев“ Горан Лазов.

Од компанијата наведуваат дека ова доаѓа по намалување на цената на маслото за јадење, кое, пак, е резултат на намалувањето на цените на сончогледот и на суровото сончогледово масло на светските берзи.

– Богатиот род на сончогледот во соседството, Бугарија, Србија, Романија, но и во Украина придонесе да се намали и цената за тон. Не може да се каже до кога ќе трае овој тренд, но во зависност од него ќе се формира и цента на македонскиот пазар – вели Лазов.

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

4 comments

  1. 523689 866435hello i discovered your post and thought it was really informational likewise i suggest this website about repairing lap tops Click Here 453691

  2. 805196 712395An intriguing discussion will probably be worth comment. I believe which you can write read more about this topic, could nicely undoubtedly be a taboo topic but generally folks are inadequate to chat on such topics. To a higher. Cheers 253582

  3. 567084 587666I got what you intend, saved to favorites , really decent internet web site . 871734

  4. 62780 436989Yay google is my king assisted me to find this outstanding site! . 754745

Leave a Reply

Your email address will not be published.