Почетна / Вести Македонија / Малку земјоделци си ги осигуруваат посевите

Малку земјоделци си ги осигуруваат посевите

Владината поддршка наменета за земјоделците со која им е олеснето осигурувањето на посевите, многу малку се реализира. Само околу 1.300 земјоделци ги искористиле субвенциите за полиси, или тоа се вкупно 21 милион денари (340.000 евра). Од Министерството за земјоделство не се задоволни апсорпцијата на средствата.

– Во однос на 2008 година кога оваа мерка беше првпат воведена, заинтересираноста за осигурување на обработливите површини се зголемува. Тогаш 300 земјоделци користеа поддршка и беа потрошени три милиони евра – изјави Перица Ивановски од Министерството за земјоделство, по работилницата за финансирање и осигурување во земјоделството.
Тој смета дека е огромна потребата од што поинтензивно осигурување на посевите, особено што деновиве се потврди и со поројните дождови и поплавите што ја зафатија Македонија. Според него, вреднувањето на земјоделското производство од страна на осигурителните компании и дефинирањето на условите во полисата се меѓу клучните причини поради кои производителите во мал процент ги осигуруваат површините. Најмногу полиси има за градинарството, лозарството и овоштарството.
За 2013 година државата обезбеди околу 35 милиони денари со кои ќе покрива 60% од трошоците за полиси на земјоделските површини. Во мерката е вклучено и пчеларството.
– На земјоделците им нудиме можност да ги осигуруваат културите од несакани временски непогоди или последици од климатските промени за да ги покријат трошоците на производство и загубите – истакна ресорниот министер Љупчо Димовски кој додаде дека во регионот ваква мерка нема. (С.Бл.)

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

6 comments

  1. 27130 122925Immigration Lawyers […]the time to read or visit the content or sites we have linked to below the[…] 883771

  2. 498654 687750How can I attract much more hits to my composing weblog? 541334

  3. 528819 910081very nice post, i surely enjoy this fabulous internet site, persist with it 95600

  4. 325685 699145Dead composed subject matter, thanks for info . 112085

  5. 701756 408994An intriguing discussion will probably be worth comment. I believe which you merely write much far more about this topic, it might become a taboo subject but typically consumers are inadequate to communicate in on such topics. To yet another. Cheers 68732

  6. 352494 105544A thoughtful opinion and suggestions Ill use on my web page. Youve clearly spent some time on this. Properly carried out! 442015

Leave a Reply

Your email address will not be published.