Почетна / Вести Македонија / Македонското земјоделство да се приспособи на климатските промени

Македонското земјоделство да се приспособи на климатските промени

Температурите во Македонија во следните 40 години се очекува да се зголемат за 1,8 Целзиусови степени, што е далеку повеќе од зголемувањето на температурите од близу 0,5 степени утврдено во изминатите 50 години.

Ваквото зголемување на температурите заедно со промената на врнежите во земјата се очекува сериозно да влијае врз земјоделското производство, бидејќи според проекциите, температурите во лето ќе се зголемат за 4 до 5 степени, а ќе се намали достапноста до водата за време на клучниот период за земјоделските култури, од мај до септември.

Овие очекувани идни промени ќе ја зголемат ранливоста на земјоделскиот сектор на земјата и на популацијата во руралните средини доколку не се преземат соодветни акции, се предупредува во новата студија на Светска банка за влијанието на климатските промени во земјоделството во регионот на Европа и Централна Азија.

Според сценаријата формулирани врз моделот на влијание на климата со среден интензитет, промените во однос на приносите во земјата ќе варираат од зона во зона. Така, производството на овошки, како што се јаболката и грозјето би можело да опадне за 45%, односно за 32%. Од друга страна, кај приносите од пченица добиена на површини кои се наводнуваат, како и на оние кои не се под систем на наводнување се очекува да се зголемат во сите агроеколошки зони, со можност во некои области тие да се удвојат.
– Земјоделците веќе се соочуваат со влијанието од климатските промени и нивниот живот зависи од нивната способност да одговорат на нив со помош од владата и од приватниот сектор – вели Вилијам Сатон, автор на студијата и водечки економист на Светска банка.

Од Светска банка препорачуваат да се подобри системот на едукација на земјоделците, особено за растечката суша и избор на сорти отпорни на штетници, подобрување на достапноста на хидрометеоролошките информации и обезбедување иницијативи за консолидирање на земјоделските домаќинства. На ниво на агроеколошки зони, пак, се препорачува подобрување на изборот на сорти на житарки и видови на добиток, достапност на водите и обновување на системите за наводнување и одводнување, како и промовирање мерки на контрола на ерозијата на почвата.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

11 comments

 1. 251821 258887Hello. Fantastic job. I did not expect this. This is a superb articles. Thanks! 982333

 2. 97003 112201great . Thanks for informations . Ill be back. Thanks once more 169165

 3. 728473 861597Sweet site , super layout, actually clean and utilize genial . 350010

 4. 742704 727550This really is the sort of information Ive long been in search of. Thanks for posting this information. 636590

 5. 487222 806369I discovered your blog website internet website on the internet and appearance some of your early posts. Continue to maintain in the wonderful operate. I just now additional increase your Rss to my MSN News Reader. Seeking toward reading far much more from you obtaining out at a later date! 41332

 6. 617280 459569A genuinely fascinating read, I might properly not agree entirely, but you do make some quite legitimate factors. 998479

 7. 99482 128778The next time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as considerably as this 1. I mean, I do know it was my choice to read, however I actually thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix for those that werent too busy in search of attention. 123045

 8. 991719 413396Hey there guys, newbie here. Ive lurked about here for a bit whilst and thought Id take part in! Looks like youve got quite a very good location here 549737

 9. 218461 561629brilliantly insightful post. If only it was as easy to implement some of the solutions as it was to read and nod my head at each of your points 8506

 10. 240471 950663I totally agree with you about this matter. Good post. Already bookmarked for future reference. 106094

 11. 346997 702500I see something actually unique in this internet site . 465789

Leave a Reply

Your email address will not be published.