Почетна / Вести Македонија / Македонски сирења на фестивалот за сирење “Чиз 2013”

Македонски сирења на фестивалот за сирење “Чиз 2013”

Македонија ги претстави галичкиот и лазарополскиот кашкавал и сирење од Бистра на четиридневниот биенален меѓународен фестивал на сирење – “Чиз 2013”, кој се одржа во градот Бра во северна Италија.

– Настанот овозможи посета на пазари на сирење, работилници за вкус и конференции каде на едно место ќе се сретнат малите производители, експертите за млеко и млечни производи и фармерите. Ова беше можност за учество на македонски експерти на Конференција за хигиенска регулатива за производство на сирења на ЕУ и нејзина адаптација во земјите на Балканот. Низ шаторите, различните сали и простори распоредени низ улиците на центарот на овој историски град, посетителите имаа несекојдневна можност да вкусат сирења и млечни производи од сите краишта на светот, а Македонија во организација на Слоу фуд Македонија пред светската публика го претстави Президиумот Маврово-Река, со што посетителите имаа можност да се сретнат со уникатните вкусови на галичкиот и лазарополскиот кашкавал и сирењето од Бистра – соопштија од Слоу фуд Македонија.

Оваа година беа предложени 250 видови сирење, а се проценува дека настанот го посетија 250.000 посетители.

Во рамките на овој настан имаше и промоција на проектот ЕССЕДРА кој ги вклучува земјите од Балканот (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Македонија, Романија, Србија, Хрватска), Турција и Европскиот форум за заштита на природата и пасторализам” како партнер на овој проект. Презентацијата на проектот се направи преку конференција на која се изврши дегустација на сирења од Балканот, при што Македонија се претстави со уникатното биено сирење.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

6 comments

  1. 206012 813580If your real friends know you as your nickname, use that nickname as your 1st name online. When you 1st friend someone, focus on making a private comment that weaves connection. 321410

  2. 886973 937758Thanks for providing such a great post, it was exceptional and quite informative. It is my initial time that I go to here. I discovered a lot of informative stuff within your post. Maintain it up. Thank you. 247638

  3. 396388 477667Was koche ich heute – diese Frage stellen sich tag fuer tag viele Menschen. Und wir haben tag fuer tag die perfeckte Antwort darauf! Besuchen Sie uns auf unserer Webseite und lassen Sie sich von uns beraten . Wir freuen uns auf Sie! 481005

  4. 579121 374635I truly really like the theme on your internet site, I run a web web site , and i would adore to use this theme. Is it a free style, or is it custom? 927886

  5. 51963 870151This is a very good common sense article. Really useful to one who is just obtaining the resouces about this part. It will certainly aid educate me. 324816

  6. 283306 943952View the following guidelines less than and discover to know how to observe this situation whilst you project your home business today. Earn funds from home 557137

Leave a Reply

Your email address will not be published.