Почетна / Вести Македонија / Македонските млинови под клуч!

Македонските млинови под клуч!

Мелничарите бараат од Владата годинава да не воведува условен откуп на пченица додека трае жетвата, но и да има поголема контрола на увозното брашно.

Опстанокот на македонските мелничари сериозно е загрозен, бидејќи тие трпат огромни загуби настанати заради ценовниот диспаритет меѓу домашното и увезеното брашно. Од 41 млин најголемиот број од нив се со клуч на врата, затоа тие бараат од Владата годинава да не се воведува мерката за условен откуп на пченица додека трае жетвата, да има слободен увоз оти тогаш берзанската цена е најниска. За да се заштитат домашните мелничари минатата година како резултат на зголемениот увоз на брашно за првите шест месеци, Владата на РМ донесе посебна мерка за заштита на пазарот со пченица и брашно, со врзување на увозот на пченица и брашно со откуп на домашна пченица.

Дополнителен проблем за мелничарскиот сектор се контролите на граничните премини, кои дозволиле увоз на брашно со сомнителен квалитет. Како што објасни Васко Ристовски од Стопанската комора на Македонија за да има рентабилно производство, пченицата треба да има берзанската цена, оти во спротивно се јавува брашно по дампинг цена, но и брашно кое е лошо декларирано.
-Има брашно во земјава кое е декларирано како тип 400, а не одговара ни на тип 500, брашно кое е декларирано на тип 500, а не одговара на тип 850, затоа мелничарите бараат строги контроли и анализи за присуство на одредени материи. Од нивна страна се бара и поголема контрола на декларирано брашно – укажува Ристовски.

Мелничарите побарале од Владата годинава да има слободен увоз на пченица, бидејќи ако практично има забрана во периодот на жетвата, тогаш ќе имаме скапа домашна пченица која е и понеквалитетна.
-Мелничарите исто така предупредија дека има увоз на мали количини на брашно на црно, од Србија тоа не одговара на декларацијата, а од Косово и Босна влегува брашно без никакви ознаки и не се знае ни кој е производител, ни кој е увозник. Има увоз на брашно за коешто не се ни почнати анализите, а тоа веднаш се пушта во промет, што е спротивно од одредбите од Законот, бидејќи тоа треба да биде под царински надзор да се направат сите анализи, а потоа да се пушта – дополни Ристовски.

Минатата година во Македонија се увезени 120.000 тони пченица, што е 40 отсто повеќе во однос на 2011, како и 45.000 тони брашно, што е исто повеќе од два пати. Во магацините моментно има 30.000 тони пченица откупени по просечна цена од 15,06 денари, што за мелничарите е нерентабилно за производство на брашно
-Преработувачите сметаат дека за надминување на состојбата е неопходно да се засилат контролите на квалитетот при увозот на брашно и да се воведат маркички за евидентирање и подобрување на пазарот со брашно – вели Ристовски и додава дека од 131 трговец, 81 е увозник на брашно.

На прашањето дали јадеме и брашно со афлатоксин, Ристовски нагласи дека се работи за пченица, а не за пченка или за млеко.
-Ако имало нешто такво Агенцијата за храна сигурно ќе информирала, бидејќи кога беше актуелен случајот со 200 тони брашно со олово тие веднаш беа повлечени-дополни Ристовски.
Во Македонија пченицата се жнее на 92.000 ха, а со просечен принос од 2,5 тона по хектар се произведуваат околу 236.000 тони пченица. Годишните потреби за земјава се 300.000 тони пченица или 210.000 тони брашно.

(В.Ма.)

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

17 comments

 1. 99662 613517I dont agree with this particular write-up. Even so, I did researched in Google and Ive found out which you are correct and I had been thinking in the incorrect way. Continue producing quality material comparable to this. 26292

 2. 861570 293974Thanks for the info. And a response from you. car dealers hips san jose 715869

 3. 563411 405101Hi there! Good stuff, please do tell me when you finally post something like this! 71536

 4. 843987 647299You should indulge in a contest for among the greatest blogs more than the internet. Ill suggest this internet site! 790670

 5. 235239 112722Read more on that Post.Helpful info. 966475

 6. 819381 535884Glad to be 1 of several visitants on this awful site : D. 259146

 7. 775724 822616You can undoubtedly see your enthusiasm inside the function you write. The world hopes for far more passionate writers like you who arent afraid to say how they believe. Always go after your heart. 751709

 8. 835551 213172Have read a couple of of the articles on your web site now, and I really like your style of blogging. I added it to my favorites weblog web site list and will probably be checking back soon. 77755

 9. 447340 287748my grandmother is always into herbal stuffs and she always say that ayurvedic medicines are the top stuff 959614

 10. 316230 602286Hi there! Someone in my Myspace group shared this web site with us so I came to give it a look. Im surely loving the information. Im bookmarking and will likely be tweeting this to my followers! Outstanding weblog and fantastic style and design. 608285

 11. 511228 418858This constantly amazes me exactly how weblog owners for example yourself can uncover the time and also the commitment to maintain on composing great weblog posts. Your website isexcellent and 1 of my own ought to read blogs. I basically want to thank you. 926587

 12. 525464 5752The certain New york Diet can be an highly affordable and versatile eating better tool built for time expecting to loose fat along with naturally maintain a healthful everyday life. la weight loss 855819

 13. 796121 10673i would need to make much more christmas cards becuase next month is december already- 293435

 14. 992858 940208Thanks for your time so much for your impressive and amazing guide. I will not be reluctant to endorse your internet internet sites to any individual who really should receive direction on this issue. 699377

 15. 432945 92354I like this website quite much so much outstanding information. 785528

 16. 489869 394411I appreciate you taking the time to talk about them with people. 935688

 17. 884534 997195Quite instructive and very good bodily structure of subject matter, now thats user pleasant (:. 971983

Leave a Reply

Your email address will not be published.