Почетна / Вести Македонија / Македонија и Унгарија ја интезивираат соработката во земјоделството

Македонија и Унгарија ја интезивираат соработката во земјоделството

Продлабочување на односите во земјоделството и потпишување меморандум за соработка во оваа сфера договорија министерот за земјоделство, Љупчо Димовски и унгарскиот министер за рурален развој Шандор Фазекаш.

Сточарството, биотехнолгоијата и производството на овошје и зеленчук, се секторите за кои постои најголем интерес од унгарска страна. Посебно битен сегмент, како што изјави Фазекаш по средбата, е заштитата на животната средина, но големо внимание ќе се посвети и на бизнис релациите, односно на реализирањето што почести, директни контакти меѓу стопанствениците од двете земји.
– Унгарија ги поддржува евроатлантските аспирации на Македонија, но дојде време да ја интензивираме и соработката во областа на земјоделството. Воедно постои можност преку Владата на Унгарија и ФАО, македонски експерти да добијат можност за дообразование на нашите факултети -рече Фазекаш.

Ова е негова прва официјална посета на Македонија, но трета средба со министерот Димовски.
– Веќе го реализиравме она што беше договрено на првите две средби. Во фокусот на соработката е, пред се, интензивирањето на размената, но за нас се секако многу битни и унгарските искуства за евроинтеграцискиот процес – нагласи министерот Димовски.
Унгарија годишно реализира околу шест милиони евра од извозот на земјоделски производи во Македонија кој е генерално сведен на житарки и месни производи, а увезува половина од оваа сума, најмногу зелечук и вино.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=20277C65BF2FE345BBFCA759BD9DB0B1

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

4 comments

  1. 696507 441177Some truly superb information , Sword lily I found this. 351950

  2. 104718 836127I gotta bookmark this internet site it seems very valuable . 57463

  3. 348089 697539Utilizing writers exercises such as chunking. They use numerous websites that contain several creative writing exercises. Writers read an exercise, and do it. 551177

  4. 516300 395273I gotta bookmark this internet website it seems incredibly beneficial invaluable 738703

Leave a Reply

Your email address will not be published.