Почетна / Вести Македонија / Лут пипер им го заблажува животот на битолчани

Лут пипер им го заблажува животот на битолчани

Од лут пипер си обезбедуваме сладок живот, велат жителите од пограничните битолски села, кои во потрага по егзистенција се вратија кон старскиот начин на производство на ситен пипер за манџа или покрупно сомелен, народски познат како буковка.

 

Стотици куќи во Бистрица, Kрстоар, Барешани, Олевени поцрвенеа како никогаш другпат во последните десетина години. Од илјадниците вреќи со нанижани црвени пиперки за сушење, обесени под стреите, не се гледаат фасадите на селските куќи.

– По богатата берба, ги наполнивме вреќите, ги оптегнавме по ѕидовите да се сончаат (сушат) пиперките. Потоа ќе ги печеме и во денешно време кога ни пченица веќе не се меле по старски, ние пиперките ќе ги мелеме во воденица. Останата е една во Бистрица за производство на пипер. На крајот добиваме ситен мелен пипер низ сито да ја сееш – раскажува Драги Трпчевски, жител на село Олевени.

Kон традиционалниот начин на производство на пипер, кој овде се практикувал од дамнина, Трпчевски се навратил од минатата година. Оваа есен наполнил 3.000 вреќи, од кои очекува да извади два тона мелен пипер.

– Во други краишта се користи индустриска пиперка за оваа намена. Но, кај нас се сади семе од стара квалитетна сорта, која се одгледува во овој крај можеби цел век. Kога го мелеме, се користат и семките и шишката – вели Трпчевски.

Ситниот пипер од Битолско, лут и благ, стигнува на трпезите во цела Македонија. Со него се готват манџи и во Грција. За неговиот вкус дознаа и грчките државјани од соседните села на другата страна од границата. Kога есенва купуваат зеленчук за зимница, понесуваат и по некој килограм ситен црвен пипер.

Жителите од пограничните села имаат полни раце работа, дури и 80-годишни баби нижат пиперки по селските дворови.

– За оваа намена ги користиме танките и криви пиперки. Од 800 грама свежи пиперки се добиваат 50 грама сув пипер. Во малопродажба цената е 300 денари за килограм, што значи двојно повисока од онаа што ни ја плаќаат откупувачите, кои за еден килограм мелен пипер ни даваат по 150 денари – вели земјоделецот Јоле Алексовски од село Барешани.

Тој објаснува дека овој крај на Пелагонија е толку богат, што корен успеа да фати и шпанска сорта пиперка, специјално наменета за салата, за која се вели дека немала лушпа.

Жителите од селата што очите ги издале, па повеќе не можат да нижат пипер, обожаваат да раскажуваат за славното минато на битолскиот зачин. Велат дека цела поранешна Југославија се сладела со него.

– Порано преку есен сам по 1.000 низи правев. Ќе го сомелевме пиперот и 20 години го носев во Прилеп и го продавав на „Витаминка“. Тогаш се гледаше фамилија од овој бизнис. Го продававме во цела Југославија. Тогаш се велеше дека најдобри се фефероните од Унгарија, а пиперот од Македонија – вели дедо Пеце Лазаревски од село Барешани.

Според неофицијални пресметки, во пограничните битолски села годинава се наполнети околу 60.000 вреќи со пиперки за зачин. Земјоделците ќе добијат субвенции од 23.000 денари за хектар насад со пиперки.

Извор: dnevnik.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

11 comments

 1. 459653 271180I saw two other comparable posts although yours was the most beneficial so a whole lot 966164

 2. 221589 269777hi was just seeing in the event you minded a comment. i like your site and the thme you picked is awesome. I is going to be back. 178854

 3. 560267 486768Interested in start up a online business on line denotes revealing your service also providers not only to humans within your town, nevertheless , to numerous future prospects which are cyberspace on several occasions. pays everyday 108388

 4. 346561 869239[…]the time to read or check out the content or sites we have linked to below the[…] 760915

 5. 992353 62314love your imagination!!!! wonderful function!! oh yeah.. cool photography too. 480774

 6. 117003 465606great . Thanks for informations . Ill be back. Thanks once more 908769

 7. 617672 721175Some truly superb articles on this internet internet site , thankyou for contribution. 632799

 8. 419025 657192Your article is truly informative. A lot more than that, it??s engaging, compelling and well-written. I would desire to see even much more of these types of great writing. 165096

 9. 75417 52753Hi, have you ever before asked yourself to write about Nintendo or PSP? 427697

 10. 580952 853879I always was concerned in this topic and stock nonetheless am, regards for posting . 538945

 11. 886986 571994dude this just inspired a post of my own, thanks 432472

Leave a Reply

Your email address will not be published.