Почетна / Вести Македонија / Kвалитетно домашно млеко дури во 2020 г.

Kвалитетно домашно млеко дури во 2020 г.

Стратегијата за подобрување и следење на квалитетот на млекото 2013-2020, го трасира развојот на млекопроизводството и ги задоволува условите што ги бара Европската унија.

Расниот состав, исхраната, здравствената заштита и крмната база се клучни фактори за подобро млекопроизводство. Овие параметри се дефинирани како приоритетни во Стратегијата за подобрување и следење на квалитетот на млекото 2013-2020, која ја подготви Министерството за земјоделство, го трасира развојот на млекопроизводството и ги задоволува условите што ги бара Европската унија. Експертите се надеваат дека со доследно следење на стратегијата до 2020 година, ќе ги исполниме сите потребни стандарди и критериуми што ќе придонесат за производство на квалитетно европско млеко.

– Стратегијата за подобрување и следење на квалитетот на млекото 2013-2020 е сериозен документ за многу значаен сектор. Проверувањето на квалитетот се однесува на неколку сегменти, примарното млекопроизводство, преработката и целиот синџир понатаму, до потрошувачите. Предвидено е како треба да се зголемува примарното производство и како да се подобрува квалитетот на фармите, како потоа количините да одат во преработувачките капацитети и како да се дистрибуира. За с` ова се креирани активности, предложени како мерки за конкретна реализација на Стратегијата – вели деканот на Факултетот за земјоделски науки и храна, Драги Димитриевски.

За експертите најголем проблем се малите фарми со една до три крави бидејќи тие тешко ги исполнуваат условите. Токму затоа, целта на стратегијата е нивно окрупнување и зголемување на бројот на грлата. Kај големите фарми имплементирањето на европските стандарди е целосно.

– На фармерите им дадовме период од четири години да се приспособат и полека да го подобрат квалитетот на млекото. Со имплементација на Правилникот донесен лани, кој предвидува плаќање по квалитет, подобрите фармери ќе добиваат повисока цена и ќе ги стимулираат послабите да го подобруваат млекото. Од друга страна, државата, со начинот на субвенционирање, исто така по квалитет, ќе го поттикне постигнувањето на стандардите – вели Соња Србиновска, професорка по млекарство.

Професорите велат дека за поголем квалитет на млекото неопходни се подоброто менаџирање со исхраната и подобар начин на одгледување. Според нив, засега големината на фармите и генетиката на добитокот не задоволуваат, но со поддршката што ја обезбедува државата фармите можат да бидат рентабилни.

Фармерите се убедени дека ќе успеат да го приспособат млекопроизводството во претстојниот период од две години.

– Посебен стимул ќе бидат исплатата на млекото и давањето на субвенциите по квалитет. Тоа се две добри причини за да произведуваме квалитетно млеко – велат фармерите. Според нив, за да се произведе квалитетно млеко, не треба многу. Најнужно е да се посвети внимание на хигиената, да се обезбеди добра, квалитетна храна, да се зголемат површините со јачмен за 30 отсто и со пченка за 20 проценти, за да имаме сопствено производство на добиточна храна кое секогаш е поевтино од увезеното.

Валентина Ангеловска


Извор: http://dnevnik.mk/?ItemID=7B6A7FEF7C935A479FC3827C3BDE447A

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

7 comments

  1. 50378 593909The next time I just read a weblog, I truly hope which it doesnt disappoint me up to this 1. Get real, Yes, it was my choice to read, but I personally thought youd have something intriguing to convey. All I hear can be a handful of whining about something you can fix in the event you werent too busy trying to locate attention. 857076

  2. 281072 549797Thank you for the auspicious writeup. It in truth used to be a amusement account it. Glance complex to much more added agreeable from you! Nevertheless, how could we be in contact? 876852

  3. 432297 816143This is something I in fact have to try and do a lot of analysis into, thanks for the post 114871

  4. 863398 580854Some genuinely wonderful info , Gladiola I detected this. 637693

  5. 438398 550546We supply you with a table of all the emoticons that can be used on this application, and the meaning of each symbol. Though it may take some initial effort on your part, the skills garnered from regular and strategic use of social media will create a strong foundation to grow your business on ALL levels. 966025

  6. 125983 617941We maintain your page. Watch it offline again soon. Really interesting write-up. 284929

  7. 389680 475471I believe your suggestion would be useful for me. I will let you know if its work for me too. Thank you for sharing this beautiful articles. thanks a lot 588497

Leave a Reply

Your email address will not be published.