Почетна / Вести Свет / Kрупните земјоделски стопанства најголеми корисници на субвенции

Kрупните земјоделски стопанства најголеми корисници на субвенции

Во новите земји-членки на ЕУ само 0,2 отсто од корисниците добиваат 25 отсто од европските земјоделски субвенции поради раслојувањето во секторот помеѓу многуте ситни и средни и помалку крупни стопанства.

Само 0,2 отсто од корисниците во новите земји-членки на ЕУ добиваат 25 отсто од европските земјоделски субвенции, се вели во извештај на ЕЦА, претставен вчера во Kомисијата за буџетска контрола на Европскиот парламент. Причината е раслојувањето во секторот помеѓу многуте ситни и средни и помалку крупни стопанства.

Во преговорите за реформа на Заедничката земјоделска политика на ЕУ, Европската комисија и Парламентот сакаат да постават горна граница од 300.000 евра на годишните субвенции. Владите, сепак, инсистираат одредувањето на границата да остане во надлежност на земјите-членки, соопшти известувачот на темата, холандскиот европратеник Јан Гербранди од групата на либералите и демократите, пренесуваат бугарските медиуми.

Во извештајот се наведува дека продолжува плаќањето субвенции и на примачи што немаат право на нив. По проширувањето на ЕУ кон традиционалните измамници, какви што досега беа аеродроми, спортски клубови и ловечки друштва, се додаваат и државите. Во Унгарија, на пример, државата е најголем примател на евросубвенции за околу 300.000 хектари, се вели во извештајот.

– Оваа помош се користи за капитализирање на земјишната сопственост и за манипулација на цените за закуп – рече Гербранди.

Kога една земја ужива поддршка од буџетот на ЕУ, висината на закупот за неа отскокнува. Според Европската комисија, во просек околу 50 проценти од земјоделското земјиште во ЕУ е под закуп. Овој процент варира меѓу 20 и 50 отсто во разни држави. Земјоделските субвенции се најголемата ставка во буџетот на ЕУ, на кои отпаѓаат речиси 40 отсто од неговите трошоци.

– Постојат „дупки“ што оставаат простор за злоупотреби со режимот на субвенциите од страна на земјите-членки. С` уште има празнини во дефиницијата на поимот земјоделец и субвенции добиваат субјекти што немаат право на нив – рече Гербранди.

Извор: dnevnik.mk

Check Also

Пченицата поскапе во Бугарија, ние увезуваме српска по стара цена

Цената на пченицата во Бугарија последниве десетина дена расте и е повисока за 4,6 отсто. …

6 comments

  1. 241793 564159the most common table lamp these days nonetheless use incandescent lamp but some of them use compact fluorescent lamps which are cool to touch.. 882820

  2. 543222 453201Directories such given that the Yellow Websites want not list them, so unlisted numbers strength sometimes be alive much more harm than financial assistance. 607753

  3. 752656 706974not every person would need to have a nose job but my girlfriend genuinely needs some rhinoplasty coz her nose is kind of crooked- 779577

  4. 214039 826755This really is a terrific internet site, could you be interested in doing an interview about just how you produced it? If so e-mail me! 589508

  5. 998493 249394But another intelligent weblog! Completely cannot wait for a good deal a lot more! 63082

  6. 765535 247303Deference to op , some superb selective data . 864328

Leave a Reply

Your email address will not be published.