Почетна / Вести Македонија / Консултации на фармерите за успешна 2013 во земјоделството

Консултации на фармерите за успешна 2013 во земјоделството

Состојбата во сточарството особено во Пелагонискиот регион, откупот на тутунот, продажбата на јаболката во Преспанско, се само некои од темите на директните средби што деновиве ги реализира Федерацијата на фармери (ФФРМ) со своите членови низ Македонија.

Целта на средбите,  како што соопшти претседателот на Федерацијата Андрија Секуловски, е да им се помогне на производителите во остварувањето на плановите за 2013 година.

– Секој регион има свои специфики и проблеми со пласманот на произведеното. Посебно во Пелагонискиот регион има проблеми со сточарството и затоа правиме напори да обезбедиме поевтини производи со што ќе се амортизираат т.н. ценовни шокови. Констатиравме дека ситуацијата со откупот на тутунот, што е при крај, е мирна и севкупната слика е позитивна. Продажбата на јаболката во Преспанско ќе се оствари во целост, бидејќи годинава имаме и повеќе ладилници, рече Секуловски.

ФФРМ денеска е во Струмица, неготинско-кавадаречкиот и велешкиот регион, а наредните денови продолжува во Кочанско и тетовско-гостиварскиот регион. Вчера средби се одржаа со фармерите од Пелагонискиот регион.

Една од препораките на Федерацијата до нивните членови е потребата од што поголемо нивно организирање и здружување во кооперативи.

Извор: http://kurir.mk/makedonija/vesti/98889-Konsultacii-na-farmerite-za-uspesna-2013-vo-zemjodelstvoto

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

4 comments

  1. 962034 271891this is quite interesting. thanks for that. we require much more sites like this. i commend you on your fantastic content and exceptional subject choices. 311575

  2. 506730 95194You completed various excellent points there. I did a search on the theme and found the majority of folks will consent together with your weblog. 592390

  3. 998394 661900Hey there! Great post! Please when all could see a follow up! 242921

  4. 687322 679469I actually delighted to locate this internet web site on bing, just what I was searching for : D too saved to fav. 593262

Leave a Reply

Your email address will not be published.