Почетна / Вести Свет / Ќе се изучуваат штетните патогени состојки во храната

Ќе се изучуваат штетните патогени состојки во храната

Нестле отвори лабораторија за проучување на патогени микроорганизми кои се штетни за човековото здравје, а се создаваат во храната.

Новоотворената лабораторија е најнапредна од ваков вид во индустријата. Просториите на лабораторијата што се наоѓаат во Истражувачкиот центар на Нестле во Швајцарија, имаат делови со ограничен пристап, достапни само за персоналот што завршил обука. Влезот е дозволен само со заштитна облека, а однесувањето мора да биде во согласност со строгите хигиенски процедури.
Целта е користење на сите расположливи научни методи за уште повеќе да се унапреди процесот на уништување на патогените микроорганизми во храната, но притоа да се задржат хранливите вредности на производите.
– Постојано се соочуваме со познати патогени, како салмонелата, но како што патогените еволуираат, се јавуваат и нови закани. Ние секогаш мора да бидеме чекор понапред – изјави технолошкиот директор на Нестле, Вернер Бауер.
Според него, истражувањата што се спроведуваат се многу значајни за Нестле, а сметаат дека имаат одговорност да ги споделат резултатите со научната заедница и со потрошувачите, така што секој ќе има корист од нив.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

Пченицата поскапе во Бугарија, ние увезуваме српска по стара цена

Цената на пченицата во Бугарија последниве десетина дена расте и е повисока за 4,6 отсто. …

8 comments

  1. 219579 442706What is your most noted accomplishment. They may want good listeners rather than good talkers. 689133

  2. 451252 435341Deference to web site author , some wonderful entropy. 644917

  3. 492307 500205I got what you intend,bookmarked , extremely decent internet web site . 324962

  4. 499209 262628Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it. 358397

  5. 895988 877289Hmm, I never thought about it that way. I do see your point but I feel many will disagree 166654

  6. 915487 830524Sweet internet internet site , super style and style , rattling clean and utilize genial . 974210

  7. 73223 977236Was koche ich heute – diese Frage stellen sich tag fuer tag viele Menschen. Und wir haben tag fuer tag die perfeckte Antwort darauf! Besuchen Sie uns auf unserer Webseite und lassen Sie sich von uns beraten . Wir freuen uns auf Sie! 525023

  8. 919540 527805Intersting post and internet site. Very good that Google listed so i was able to get here. This internet site will go no in my bookmarks from now. 703879

Leave a Reply

Your email address will not be published.