Почетна / Вести Македонија / Ќе се градат пет нови вештачки акумулации за наводнување

Ќе се градат пет нови вештачки акумулации за наводнување

Ќе се градат пет акумулации со кои ќе се решава проблемот со наводнување на поголем опфат на површини во повеќе региони на земјава. Една од локациите ќе биде и во Прилеп. Ова го најави министерот за земјоделство Љупчо Димовски, при вчерашната посета на јавното претпријатие за наводнување “Прилепско поле”.

– Воспоставивме сериозна соработка со надлежните институции од Република Турција една од 5-те големи хидроакумулации кои со нивна помош ќе бидат проектирани и изградени, да биде во прилепскиот регион – рече министерот Димовски.

Говорејќи на оваа тема директорката на Водостопанство “Прилепско поле”, Гордана Тошеска истакна дека се разгледува можноста локацијата на новата голема акумулација да биде во близина на постојната изградена пред повеќе од 50 години која акумулира 6 милиони кубни метри вода и од која се наводнуваат 20-ина илјади хектари во плодното прилепско поле:
– Езерото во последниве 4-5 години постојано прелива по 3 месеци во текот на годината. Тоа не е искористена вода и затоа сакаме да се изгради една голема акумулација во близина на Вештачкото езеро, со што ќе се зголемат површините кои се наводнуваат за најмалку 20% – рече Тошеска.

До крајот на годинава се очекува да се изработи проектот, а следната година и да се распише тендер за избор на изведувач на работите кој ќе треба да ја изгради микро акумулацијата во близина на селото Селце, над Прилеп, која ќе има капацитет од околу 100.000 кубни метри вода за наводнување на површините во тој дел од прилепско поле.

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

4 comments

  1. 9562 521798Id ought to speak to you here. Which is not some thing Which i do! I like reading an article that can make folks believe. Also, thank you for permitting me to comment! 894461

  2. 295180 337360I dont generally comment but I gotta say thankyou for the post on this incredible 1 : D. 794323

  3. 759360 762345If your real friends know you as your nickname, use that nickname as your 1st name online. When you 1st friend someone, focus on producing a private comment that weaves connection. 312107

  4. 534933 507487Yay google is my world beater helped me to locate this excellent internet website ! . 709667

Leave a Reply

Your email address will not be published.