Почетна / Вести Македонија / Ќе се даваат под закуп 627 хектари државно земјиште

Ќе се даваат под закуп 627 хектари државно земјиште

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство денеска објави јавен повик за давање под закуп на државно земјоделско земјиште во регионите Гевгелија, Неготино, Делчево, Ресен, Битола, Валандово, Берово и Свети Николе, за вкупна површина од над 627хектари.

Времетраењето на закупот за кој се издава земјиштето е: подигање на маслинарници за период до 50 години; подигање на долгогодишни насад (лозја, овоштарници, хмељ) и оранжерии за период до 30 години; спортско-рекреативни активности и рурален туризам до 30 години; рибници за период до 20 години; одгледување на други земјоделски култури  за период до 15 години; ливади за период до 15 години.

Право на учество на јавниот оглас имаат домашни физички и правни лица и странски правни лица.Физичките лица треба да се регистрирани вршители на земјоделска дејност и да се запишани во Единствениот регистар на земјоделски стопанства. На огласот можат да аплицираат и трговци поединци, но, услов е ним земјоделското производство или преработката на примарни земјоделски производи да им е претежна дејност. Странските правни лица имаат право да учествуваат на јавниот оглас доколку имаат регистрирано подружници во Република Македонија.

Лицата кои ги немаат намирено обврските по основ на закупнина за претходно склучени договори за закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост немаат право да учествуваат на огласот, исто како и правните лица за кои е отворена стечајна постапка. Законска можност да  аплицираат за овој оглас немаат ниту непрофитните организации.

Заинтересираните физички и правни лица со апликацијата, должни се да достават и понуда за износот на годишната закупнина. Понудите по овој јавен оглас заинтерситаните треба да го достават до Министреството за земјоделство,шумарство и водостопанство во рок од 20 дена од денот на објавувањето на истиот.

Времетраењето на закупот за кој се издава земјиштето со овој оглас, за подигање на маслинарници е за период до 50 години, а за подигање на долгогодишни насади (лозја, овоштарници, хмељ) и оранжерии за период до 30 години. За спортско-рекреативни активности и за рурален туризам, огласените површини ќе се даваат под закуп до 30 години, за рибници до 20 години. Петнаесет години, согласно критериумите во огласот, е предвидено да изнесува времетраењето на закупот на државното земјоделско земјиште за одгледување на други земјоделски култури и за ливади.

Заинтересираните субјекти увид во податоците за секоја површина од земјоделското земјиште кое се нуди со овој оглас можат да извршат на огласна табла во подрачната единица во Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство во Гевгелија, која е надлежна за огласената површина.

Образецот за учество на јавниот оглас заинтерсираните субјекти може да  го подигнат во подрачните единици на Министерството.

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

7 comments

  1. 251845 475956I saw your post awhile back and saved it to my computer. Only recently have I got a chance to checking it and have to tell you nice work. 482110

  2. 355304 911536Aw, it was a extremely great post. In concept I would like to devote writing such as this furthermore,?C spending time and specific function to produce a fantastic post?- nonetheless so what can I say?- I waste time alot and never at all seem to obtain one thing completed. 637870

  3. 797471 864322I genuinely prize your function , Great post. 350797

  4. 610266 458092I got what you intend, saved to favorites , really decent internet web site . 110986

  5. 850341 638961Some actually nice stuff on this internet internet site , I really like it. 146669

  6. 883071 122860Hello, Neat post. Theres an problem together together with your web site in internet explorer, might check this? IE nonetheless is the marketplace leader and a huge component to folks will omit your wonderful writing because of this difficulty. 655379

  7. 264637 162979This is such a terrific resource that youre offering and you supply out at no cost. I appreciate seeing sites that realize the worth of offering a perfect useful resource totally totally free. I genuinely loved reading your submit. 74540

Leave a Reply

Your email address will not be published.