Почетна / Вести Македонија / Ќе се зголемува конкурентноста на малите и средни земјоделски претпријатија

Ќе се зголемува конкурентноста на малите и средни земјоделски претпријатија

Зголемување на конкурентноста на малите и средни претпријатија од сточарството и растителното производство, како и имплементирање на иновативно претприемништво и поддршка на компаниите е целта на проектот Агро – стартт што почна во декември 2012 година, а ќе трае до 30 ноември 2014 година.

Примарната негова цел е, преку низа активности, да се зголеми конкурентноста на малите и средните претпријатија од агросекторот.
Европската унија со вкупно 1,7 милиони евра ја обезбеди поддршката за реализација на Агро – стартт во кој се вклучени 12 организации од 7 држави.
Проектот ќе се имплементира во уште седум земји во регионот, каде експерти, професори и инженери ќе работат на продукти значајни за развојот на таргетираните претпријатија.
-Економијата во земјите од Југоисточна Европа е економија базирана на мали и средни претпријатија во кои секторите сточарство и растително производство играат важна улога во економскиот раст и можноста за вработување – истакна претседателот на Федерација на фармери на РМ, Андрија Секуловски.
Тој потенцираше дека најголеми проблеми на овие земјоделски претпријатија е недостатокот на услуги за поддршка и експертско знаење за претприемништво, не користат напредни технологии, а имаат големи тешкотии при освојување на нови пазари, бидејќи имаат слабо развиен маркетинг.
Од околу 70.000 регистрирани фирми во Македонија, 2.900 се занимаваат со земјоделска дејност. Од нив, речиси 90% се мали бизниси. (Ал.С.)

Извор: vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

5 comments

  1. 801520 946374Hello! I could have sworn Ive been to this site before but right after browsing by way of some with the post I realized it is new to me. Nonetheless, Im undoubtedly pleased I identified it and Ill be book-marking and checking back often! 512613

  2. 492835 749998You produced some decent points there. I looked online to the issue and discovered a lot of people is going in addition to utilizing your internet site. 173700

  3. 916516 219365You created some respectable points there. I looked on the internet for the issue and found most people will go along with along with your website. 82833

  4. 667184 525643This will probably be an excellent internet web site, will you be involved in performing an interview regarding how you developed it? If so e-mail me! 330686

  5. 706009 604758Hi. Cool post. Theres an issue together with your internet site in firefox, and you may want to check this The browser will be the market chief and a good section of folks will pass more than your excellent writing because of this dilemma. 641336

Leave a Reply

Your email address will not be published.