Почетна / Занимливости / Јапонците открија антивирусни својства на пивото

Јапонците открија антивирусни својства на пивото

Експертите од Јапонија утврдија дека една состојка на пивото може да штити од настинка, па и од некои посериозни детски заболувања. Истражувањето финансирано од пиварницата „Сапоро бруериз“ го направија научниците од универзитетот во Сапоро.

Утврдено е дека хемиското соединување од хмељ, под име хумолон, кои пиварниците го користат за пивото да добие горчлив вкус, претставува ефикасна одбрана против РС-вирусот, кој може да предизвика сериозна форма на воспаление на белите дробови и бронхитис кај најмладите и симптоми на настинка кај возрасните.

Против РС-вирусот засега нема ефикасна вакцина, но проблемот со хумолонот е во тоа што за негово ефикасно дејствување би било потребно околу 30 лименки од 350 милилитри.

Јапонските експерти затоа ја разгледуваат исплатливоста на внесување дозирани количества хумолон во храната и во безалкохолните напивки, со тоа што предизвик би претставувало неутрализирањето на неговиот посебно горчлив вкус.

Извор: http://dnevnik.mk/default.asp?ItemID=8878DCB38E71F744B9281ACBC43B7172

Check Also

Задолжително купете една од овие билки за свеж воздух во домот

Колку и да се грижиме за хигиената во нашиот дом, во него сепак постојат отрови …

6 comments

  1. 992955 915929Nie and informative post, your every post worth atleast something. 489734

  2. 50811 755316Your weblog is showing more interest and enthusiasm. Thank you so significantly. 605736

  3. 62859 589016Typically the New york Weight Loss diet is undoubtedly less expensive and flexible staying on your diet scheme intended for measures however quickly then duty keep a nutritious everyday life. weight loss 111196

  4. 318849 500155My wife style of bogus body art were being quite unsafe. Mother worked with gun very first, after which they your lover snuck free upon an tattoo ink ink. I was positive the fact just about every ought to not be epidermal, due to the tattoo ink could be attracted from the entire body. make an own temporary tattoo 188364

  5. 642913 414484I certainly did not realize that. Learnt 1 thing new today! Thanks for that. 723736

  6. 959181 246630Wow, superb weblog structure! How long have you been blogging for? you make blogging glance easy. The total appear of your web site is exceptional, neatly as the content material! 14111

Leave a Reply

Your email address will not be published.