Почетна / Вести Македонија / Јадеме свежо месо старо 18 месеци

Јадеме свежо месо старо 18 месеци

Замрзнато, па одмрзнато месо се продава како свежо во македонските месарници. Иако покрај секое парче месо треба да стои декларација на која мора да стои потеклото и фактот дека веќе е еднаш одмрзнато, во помалите месарници низ земјава законската обврска не се почитува.

Во обиколката на „Дневник“ низ месарниците можеше да се види дека свинско месо јадеме главно од Шпанија и од Бразил, а говедското доаѓа од Јужна Америка. Предновогодишната еуфорија што ги зафати граѓаните е причина да се купува многу месо, а малку да се внимава на рокот на употреба, потеклото и староста на истото. Дел од купувачите и покрај честите набавки внимаваат што купуваат, но има и такви на кои пресудна им е цената. Домашните производители велат дека продажбата на замрзнато месо што се продава по одмрзнувањето како свежо им е нелојална конкуренција бидејќи ова месо е поевтино од нивното и повеќе се купува. Увозниците, пак, тврдат дека ваквото месо не е ништо полошо по квалитет од свежото и дека во државава се внесува месо без коска кое е старо „само“ 18 месеци. 

Во Агенцијата за храна и ветеринарство велат дека според нашиот правилник за месо, не се забранува продажба на замрзнато месо, но ако се одмрзне, тоа не смее повторно да се замрзнува. 

– Нашиот правилник е како европскиот и според него не се забранува продажба на одмрзнато месо. Но тоа мора да биде декларирано како такво. Нашите инспектори се постојано на терен, ги контролираат месарниците и строго ќе бидат казнети сите што не го почитуваат законот. Граѓаните сами треба да одлучат дали ќе купат свежо месо од домашно производство кое исто така треба да е декларирано или замрзнато, па одмрзнато од увоз – вели Дејан Рунтевски, директор на Агенцијата за храна. Тој објаснува дека според правилникот сите продажни објекти и кланици во Македонија се обврзани да продаваат свежо, разладено и смрзнато месо со декларација на која точно ќе бидат назначени земјата на потекло, рокот на траење, нето-тежината, местото на обработка и условите на складирање. Правилникот за соодветно декларирање и обележување на месото е донесен кон крајот на минатата година.

– Kај свежото и разладено месо во продажните објекти ќе мора да постојат информации за производот што ќе бидат видливи за потрошувачот. На етикетата треба да бидат истакнати информации за потекло на месото – од која земја потекнува, во која земја е заклано животното, бројот на кланицата и на ушната маркица на животното, возраста на животното кога е заклано и рокот на траење- стои во Правилникот за месо.

Експертите велат дека ако месото се чува соодветно замрзнато како што е пропишано, воопшто не губи од квалитетот. Но децидни се дека ако еднаш е одмрзнато, тоа не треба повторно да се смрзнува. 

Увозниците на месо за „Дневник“ велат дека во државава може да влезе само месо без коска кое е со максимална старост до 24 месеци. Kај месото со коска, рокот е далеку помал, бидејќи тоа иако е замрзнато, побрзо се расипува. Свинското месо е со рок до 18 месеци, а јунешкото може да се увезе само ако е со помал рок на траење од 24 месеци. Пилешкото е исто така со максимален рок до 24 месеци. 

– Обично месото што се продава како свежо, а веќе било одмрзнато, се става во саламура и така се продава во месарниците. Многу мало количество од него се продава како свежо – објаснуваат увозниците.

Граѓаните, пак, секој со своја приказна. Едни гледаат декларации и потекло, други само цена.

– Внимавам што купувам и од каде е потеклото. Секогаш ги читам декларациите. Бидејќи имам мало дете, гледам да е од наши простори, а не од Америка или од Бразил – вели Јованка Деспотовска од Скопје. За Драган Алексовски, пак, битна е само цената.

– Со око можам да оценам колку е свежо. Но, ако цената на замрзнатото е за сто денари пониска, тогаш ќе го купам тоа – вели тој. 

Бранко Георгиевски од Скопје вели дека често купува месо од месарниците што се наоѓаат на зелените пазари. 

– Нема ниту декларација ниту пак потекло. Се меле месо кое е полузамрзнато, се мери и се продава. Изгледа дека само по големите маркети има декларации, а во маалските дуќани с` уште си тераат по старо – вели Георгиевски. 

Здружението на преработувачите тврди дека сето месо што се увезува во земјава е здравствено исправно и дека тоа завршува главно во преработувачките капацитети, а не во месарниците. Тие тврдат дека нашиот правилник не забранува продажба на замрзнато месо по продавниците, туку дека само се забранува еднаш одмрзнато месо повторно да се замрзне и да се продава.

Замрзнатото ги губи витамините и минералите

Нутриционистите предупредуваат дека квалитетот на свежото и на замрзнатото месо не е ист. 

Со замрзнувањето месото губи дел од витамините и минералите што ги содржи свежото месо. Со консумирање на замрзнато месо, се задоволуваат само калориските, но не и потребите на организмот за витамини и минерали што ги содржи свежото месо.

Извор: http://dnevnik.mk/?ItemID=CB46F56298A3D745BBF490FFE8D48F32

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

12 comments

 1. 101615 852264Id need to have to consult you here. Which isnt some thing Which i do! I enjoy reading a post that can make people feel. Also, appreciate your permitting me to comment! 486194

 2. 264113 451000But a smiling visitant here to share the adore (:, btw fantastic style and design . 228474

 3. 547401 657508I like this post really significantly. I will certainly be back. Hope that I can go by means of a lot more insightful posts then. Will likely be sharing your wisdom with all of my pals! 306648

 4. 191159 989568hi, your internet site is fantastic. I truly do numerous thanks for operate 676989

 5. 353179 208219I truly like this weblog site, will surely come back again. Make certain you carry on creating quality content material articles. 825709

 6. 768399 679195Undoubtedly,Chilly spot! We stumbled on the cover and Im your personal representative. limewire limewire 702556

 7. 679827 829982Right after study several with the content material for your site now, i genuinely as if your technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and are checking back soon. Pls have a appear at my site too and told me in case you agree. 762498

 8. 243907 58421Hi. Cool write-up. Theres an issue with your site in firefox, and you may want to check this The browser may be the market chief and a good section of folks will pass over your great writing because of this dilemma. 572217

 9. 957478 224721I as well conceive so , perfectly indited post! . 639424

 10. 155862 191537I recognize there is surely an excellent deal of spam on this blog. Do you want support cleansing them up? I may support in between classes! 409936

 11. 671196 745407Our own chaga mushroom comes with a schokohutige, consistent, charcoal-like arrival, a entire lot of dissimilar towards the style with the standard mushroom. Chaga Tincture 357627

 12. 189078 558074Thank you for your really good info and feedback from you. car dealers in san jose 980630

Leave a Reply

Your email address will not be published.