Почетна / Вести Македонија / Исплатени 5,5 милиони евра субвенции на 9.055 земјоделци

Исплатени 5,5 милиони евра субвенции на 9.055 земјоделци

Министерството за финансии вчера исплати 5,5 милиони евра, односно 338 милиони денари субвенции на 9.055 земјоделци за повеќе мерки.

Исплатени се субвенции за продадени градинарски култури во преработувачките капацитети во вредност од 44,2 милиони денари на 1.541 земјоделец. За градинарско производство исплатени се 26,9 милиони денари на 1.347 лица. За контролирани услови на домати и пиперки исплатени се 9,4 милиони денари на 68 земјоделеци.
За житни култури со семенски материјал исплатени се 41,5 милиони денари на 615 земјоделци. За оризова арпа исплатени се 11,2 милиони денари на 643 земјоделци, додека за мерката одгледување ориз, сончоглед, пченка и фуражни исплатени се 6,76 милиони денари на 1.354 лица. Исто така, за мерката поледелски/житни култури исплатени се 2,3 милиони денари на 29 земјоделци. За поддршка на овоштарството исплатени се 63,3 милиони денари на 1.428 земјоделци, за поддршка на лозарството исплатени се 34,8 милиони денари на 53 лица. За сточарството исплатени се 37,9 милиони денари на 839 лица и тоа за мерките, а исплатени се и средства за мерките органско производство, осигурување и заштита на земјоделско земјиште.
– Со исплатата на субвенциите Владата и Министерството за финансии остануваат на определбата за поддршка на земјоделството како клучен сектор во македонската економија – се вели во соопштението.

Извор:vecer.com.mk

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

6 comments

  1. 969904 154891I come across your webpage from cuil and it is high quality. Thnkx for giving this sort of an incredible post.. 667792

  2. 572964 923651I agree with you. I wish I had your blogging style. 604579

  3. 58420 829406I just added this blog to my rss reader, superb stuff. I like your writing style. 512539

  4. 816884 12778Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this weblog loading? Im trying to locate out if its a issue on my end or if it is the weblog. Any responses would be greatly appreciated. 464881

  5. 602906 797264Great post, I conceive weblog owners need to acquire a good deal from this internet weblog its real user pleasant. 563097

  6. 334252 212762I like this web site its a master peace ! Glad I identified this on google . 495026

Leave a Reply

Your email address will not be published.