Почетна / Вести Македонија / Искористени 2,8 милиони евра од кредитот за земјоделскиот сектор

Искористени 2,8 милиони евра од кредитот за земјоделскиот сектор

Девет компании од земјоделскиот сектор имаат искористено средства од поволниот кредит што го пласира Македонската банка за поддршка на развојот. Поддршката на овие компании е 2,8 милиони евра. Од Банката информираат дека во фаза на одобрување се нови четири барања во вкупен износ од 800.000 евра.

Кредитната линија е наменета претпријатија кои се занимаваат со производство, откуп и пласман на земјоделски производи, а целта е да им се помогне на компании во услови на криза. Достапна за фирмите е од јули годинава.

Средствата ги обезбеди Владата преку докапитализација на Македонска банка за поддршка на развојот и се пласираат директно преку оваа банка, а не преку комерцијалните банки. Каматната стапка е само 3%, рок на отплата од пет години и грејс-период од една година. Услови, кои според Владата, ги немало во овие 20 години. Овие 11 милиони, заедно со кредитната линија од 100 милиони евра од Европската инвестициска банка, се директна поддршка на стопанството во услови на нарушена ликвидност и зголемени проблеми поради европската должничка криза. Таа дава дополнителна можност за подобрување и развој на производните и конкурентските способности на малите и средни претпријатија. Преку поддршката на компаниите во овој сектор, индирекно се поддржуваат и земјоделците на кои навреме им се исплаќаат откупените производи.

Извор: http://vecer.com.mk/?ItemID=ABBD4BAE98E22D458B64EC92FAD13E1A

Check Also

„Денови на македонскиот мед 2015“

На улицата „Македонија“ во Скопје денеска ќе биде отворен фестивалот „Денови на македонскиот мед 2015“ …

8 comments

  1. 995212 657143its fantastic as your other articles : D, regards for posting . 828580

  2. 981501 922608Some genuinely good stuff on this internet internet site , I it. 97753

  3. 164632 929218Official NFL jerseys, NHL jerseys, Pro and replica jerseys customized with Any Name / Number in Pro-Stitched Tackle Twill. All NHL teams, full range of styles and apparel. Signed NFL NHL player jerseys and custom team hockey and football uniforms 329933

  4. 728507 533253Is going to be again steadily to check up on new posts 512101

  5. 534730 580367I feel this web web site has really superb composed subject material articles . 266614

  6. 317629 371296I got what you intend,bookmarked , extremely decent internet web site . 648629

  7. 586476 391937This write-up is dedicated to all those that know what is billiard table; to all those that do not know what is pool table; to all those that want to know what is billiards; 398302

  8. 566688 20480not everyone would want a nose job but my girlfriend genuinely needs some rhinoplasty coz her nose is kind of crooked- 140574

Leave a Reply

Your email address will not be published.